5 receptai ir viena taisyklė, kuri svarbi kepant sausainius

2019 m. gruodžio 4 d. 11:03
Receptas
Sausainiai – neabejotinai vieni iš labiausiai mėgstamų saldumynų. Jie ne tik pasaldina kasdienybę, bet ir gali būti maloniai traškūs bei įvairių skonių – nuo riešutų iki vaisių ar šokolado. Jau nekalbant apie tai, kad tinkamai laikomi jie gali būti valgomi labai ilgą laiką.
Daugiau nuotraukų (4)
O ar žinojote, kad gruodžio 4-ąją yra netgi minima sausainių diena, kuomet visas pasaulis juos gamina ir valgo. Prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė taip pat siūlo pasimėgauti šiais skanumynais bei dalinasi receptais.
Sausainių dienos magija – visame pasaulyje
Sausainių dienos istorija prasidėjo palyginti visai neseniai. 1987 m. Mattas Naderis iš San Franciske įsikūrusios „Blue Chip“ sausainių kompanijos gruodžio 4-ąją įvardijo kaip sausainių dieną, sakydamas, kad šiuos skanumynus turime pagerbti lygiai taip pat, kaip yra pagerbiami įvairių profesijų žmonės, pvz., sekretorės, gaisrininkai ar policininkai. Nuo to laiko sausainių diena tapo oficialiu reiškiniu, o žmonės iš įvairių pasaulio šalių pradėjo ją švęsti.
Konditerės N.Juchnevič teigimu, sausainius kepti nėra sudėtinga, o keičiant jų priedus – tas pats receptas įgaus vis kitokio atspalvio.
„Pats svarbiausias dalykas kepant sausainius – tinkamai parinkti ingredientai ir jų proporcijos. Sviestas, margarinas ir aliejus yra pagrindinės sausainių tešlos sudedamosios dalys, todėl nuo jų priklauso, ar kepamas sausainis išlaikys savo formą bei taps toks, kokio tikitės.
Kepant sausainius galioja viena taisyklė – kuo mažiau riebalų, tuo sausainiai bus puresni bei panašesni į pyragaičius, kuo daugiau riebalų – tuo labiau plokšti bei traškūs jie bus“, – pasakoja konditerė. Lietuvių pasirinkimas – tradiciniai sausainiai su itališku prieskoniu
Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Indrė Baltrušaitienė pastebi, kad pirkėjai dažniausiai savo simpatijas atiduoda plikytiems sausainiams, kurie yra dažniausi žiemos švenčių palydovai.
„Plikytų sausainių populiarumas išauga kasmet prieš šventes. Taip pat pastebime, kad mūsų pirkėjai ypač mėgsta traškius itališkus sausainius „Cantucci“ su migdolais ir riešutais.
Šiuos skanėstus mes gaminame tradiciniu būdu – tešla išminkoma, į ją pridedama kapotų riešutų, tuomet ji kepama, atvėsinama, supjaustoma ir dar kartą kepama žemoje temperatūroje, kad „Cantucci“ išdžiūtų – taip išsaugome originalų itališkų sausainių receptą. Tęsiame ir prancūziškų skanėstų tradiciją, nuo kurios ir prasidėjo mūsų konditerijos istorija – kepame morengus, kurie ypač mėgstami žiemą, nes yra saldūs, purūs bei primena sniegą“, – sako I.Baltrušaitienė.
Konditerė N.Juchnevič sako, kad lietuvių mėgstamus plikytus sausainius galima pasigaminti ir namuose – tai yra kur kas lengviau nei atrodo.
„Plikytos tešlos ruošimas kartais gąsdina net ir patyrusius virtuvėje, tačiau baimintis nėra ko. Svarbiausia atsiminti, kad kepant šiuos sausainius tešlą minkyti reikia mediniu šaukštu tol, kol ji atšoks nuo puodo šonų ir susidarys vientisa masė. Tai darant tešlą taip pat būtina pakaitinti ant nedidelės ugnies. Kepant tokius sausainius taip pat labai svarbu neatidarinėti orkaitės ir akylai stebėti kepimo laiką“, – atskleidžia IKI kepyklų vadovė.
N.Juchnevič pasakoja, kad dažnai pamirštama viena pagrindinių sausainių sudedamųjų dalių – druska.
„Daugelyje sausainių receptų bus parašyta tešlą pagardinti bent puse šaukštelio druskos. Tai gali atrodyti labai daug, tačiau tą padaryti būtina. Tiek sausainių tešla, tiek kitos sudedamosios dalys, priklausomai nuo recepto, dažniausiai yra saldžios, todėl druskos naudojimas jūsų gaminamiems sausainiams suteiks reikalingos pusiausvyros“, – pasakoja N.Juchnevič ir dalinasi receptais.
Sausainiai su cinamonu
Reikės:
• 450 g miltų;
• 200 g sviesto;
• 1,5 arbat. šaukšt. sodos;
• 1 arbat. šaukšt. citrinos rūgšties;
• 3 vnt. kiaušinių;
• 250 g baltojo cukraus;
• 10 g vanilinio cukraus;
• 50 g rudojo cukraus;
• 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
• 2 valg. šaukšt. cinamono.
Kaip gaminti
Miltus persijokite, sumaišykite su citrinos rūgštimi, druska, soda ir palikite pastovėti.
Atskirame inde gerai išplakite sviestą su baltu bei vaniliniu cukrumi iki purumo. Po vieną įmuškite kiaušinius ir suplakite iki vienalytės konsistencijos. Į šį plakinį dalimis suberkite miltų mišinį ir viską gerai išmaišykite.
Rudąjį cukrų sumaišykite su cinamonu. Paimkite truputį tešlos bei rankomis suformuokite rutuliukus, juos apvoliokite cukraus ir cinamono mišinyje.
Tešlos rutuliukus sudėkite ant kepimo popieriniu išklotos skardos ir truputį paspauskite. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje iki kol lengvai paruduos.
Šventiniai sviestiniai sausainiai
Reikės:
• 500 g miltų;
• 250 g kambario temperatūros minkšto sviesto;
• 200 g cukraus;
• 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
• 2 vnt. kiaušinių;
• 10 g vanilinio cukraus;
• 10 g kepimo miltelių.
Kaip gaminti
Sviestą ištrinkite su cukrumi. Įmuškite kiaušinius, suberkite vanilinį cukrų, druską ir viską perplakite. Galiausiai suberkite miltus ir kepimo miltelius bei suminkykite tešlą. Tešlą įsukite į maistinę plėvelę ir bent kelias valandas palaikykite šaldytuve.
Pašaldytą tešlą iškočiokite į maždaug 0,5 cm plonumo lakštą ir formelėmis išspauskite sausainius. Juos dėkite ant kepimo popieriaus ir kepkite iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.
Sūrio sausainiai su alyvuogėmis
Reikės:
• 150 g kietojo sūrio;
• 100 g kvietinių miltų;
• 50 g sviesto;
• 1 kiaušinio;
• 50 g juodųjų alyvuogių be kauliukų;
• 2 valg. šaukšt. pieno;
• druskos ir maltų juodųjų pipirų.
Kaip gaminti
Kiaušinį išplakite, sūrį sutarkuokite, o alyvuoges susmulkinkite. Sviestą išsukite su druska ir pipirais bei viską išmaišykite iki vientisos masės.
Iš tešlos rankomis suformuokite plokščius sausainius bei kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje iki kol lengvai paruduos.
Plikyti sausainiai su maskarponės įdaru
Reikės:
• 3 vnt. kiaušinių;
• 20 ml pieno;
• 150 g miltų;
• 90 g sviesto;
• 0.5 arbat. šaukšt. cukraus
• 0,5 arbat. šaukšt. druskos;
• 350 g maskarponės;
• 250 ml grietinėlės;
• cukraus pudros.
Kaip gaminti
Miltus persijokite, o pieną užvirkite su sviestu, druska ir cukrumi. Kai pienas užvirs ir sviestas išsileis, nuimkite puodą nuo ugnies ir į jį sudėkite miltus bei viską gerai išmaišykite. Puodą vėl pastatykite ant mažos ugnies ir maišykite su mediniu šaukštu, tol, kol pasidarys tešlos rutulys, kuris atšoks nuo puodo sienų.
Tuomet tešlą perdėkite į kitą indą ir maišydami ją šiek tiek atvėsinkite. Po vieną įmuškite kiaušinius. Tešla turi gautis vientisa ir elastinga.
Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi, tešlą sudėkite į konditerinį maišelį ir išspauskite plikytus sausainius. Juos kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje iki kol gražiai paruduos.
Per tą laiką paruoškite sausainių kremą – grietinėlę su cukraus pudra išplakite iki standžių putų bei įmaišykite maskarponę. Iškepusius sausainius įpjaukite ir konditeriniu švirkštu įspauskite į vidų kremo.
Migdoliniai sausainiai su šokoladu
Reikės:
• 250 g miltų;
• 125 g cukraus;
• 250 g sviesto;
• 1 kiaušinio trynio;
• 0,5 arbat. šaukšt. migdolų ekstrakto
• 100 g susmulkintų migdolų;
• 90 g juodo šokolado drožlių.
Kaip gaminti
Miltus ir cukrų sumaišykite ir ten pat įmaišykite sviesto ir kiaušinio trynio plakinį. Viską maišydami gražiai sudėkite migdolų esenciją, migdolus ir šokoladą. Iš tešlos pradėkite formuoti graikinio riešuto dydžio rutuliukus ir juos išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje iki kol švelniai pagels. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.