Savo gyvenimo šeima neįsivaizduoja be sodybos. Kai tik savaitgalis, taip ir traukia ten, kur vėjas prapučia galvą, o akys, kiek tik užmato, aprėpia laukus.
Molėtų rajone, Piliakiemio kaime netoli Giedraičių, esanti sodyba – gimtieji Jono namai, pastatyti jau anapilin išėjusių jo tėvų Elenos ir Broniaus Braškių.
Kažkada aplinkui namą buvo tuščia – nė vieno medžio. „Kai namą pastatė, buvo tik uosis, toks plonas kaip šita šaka“, – palygino Jonas.
„Kai aš čia pirmą kartą atvažiavau daugiau kaip prieš 30 metų, tas uosis buvo perpus plonesnis nei dabar“, – prisiminė Larisa.
Visi medžiai pasodinti tėvo rankomis. Obelys dar nenukračiusios vaisių. Bet auksinius renetus pirmiau nei šeimininkai nurenka iš miško atbėgusios stirnos. Jonas apgailestavo, kad didžiulis sodas sensta.
Visą laisvą laiką sodyboje leidžianti aktorė L.Kalpokaitė ten prisiruošia ir gamtos dovanų žiemai. Viena jų – obuolienė.
Jos receptu Larisa pasidalijo ir su „Lietuvos ryto“ skaitytojais.
Obuolienė
Reikės:
- 1 kg ananasinių obuolių;
- 0,5 kg cukraus;
- vieno didelio apelsino;
- 2 cinamono lazdelių;
- žiupsnio prieskonių iš rinkinio karštajam vynui;
- trupučio aitriosios paprikos.
Kaip gaminti
Ananasinius obuolius supjaustykite skiltelėmis, išvalykite jų vidų, išimkite sėklas. Obuolių nenulupkite, kad išsilaikytų skiltelės forma.
Su soda nuplaukite apelsiną ir su visa žievele smulkiai jį supjaustykite. Ant visko užberkite cukrų ir palikite parai pastovėti, kad iš obuolių išsiskirtų sultys ir verdant nereikėtų pilti vandens.
Po paros įdėkite dvi cinamono lazdeles, įmeskite žiupsnį karštojo vyno prieskonių. Galima įdėti ir mažą dalelę aitriosios paprikos.
Pastatykite puodą ant mažos ugnies ir kuo mažiau maišykite. Arba pakratykite puodą, kad neprisviltų. Ši uogienė turi tik užvirti. Vos užvirs, nukelkite puodą nuo ugnies.
Kai obuolienė atvės, vėl užvirkite. Vos užvirs, ir vėl nukelkite nuo ugnies. Taip darykite tris kartus.
Obuolienėje turi būti kuo mažiau košės ir kuo daugiau obuolių skiltelių.