Pamenu dar vaikystėje tinginį gamindavo be jokio sutirštinto pieno, bet virdavo su pienu, cukrumi, sviestu – tinginys gaudavosi minkštesnis, bet toks pats nerealiai gardus.
Gaminti tinginį su sutirštintu saldintu pienu truputį paprasčiau ir greičiau, negu tik su pienu.
Mano recepto proporcijos yra jau beveik patentuotos. Tinginys visuomet gaunasi standus, gardus, norisi dar ir dar, nors pilvas jau sako: gal gana? Pabandykite ir jūs – gal šis receptas taps ir jūsų mėgstamiausiu tinginio receptu.
Tinginys su sutirštintu pienu
Reikės:
- 400 g paprastų traškių sausainių (tik ne „Gaidelio“)
- 400 g saldinto sutirštinto pieno
- 190 g sviesto
- 2 valg. š. kakavos
- 1,5 valg. š. saldžios kakavos
- 1 valg. š. cukraus
Gaminimas
Sausainius sutrupiname į dubenį (vienus sutrupiname smulkiau, kitus stambiau).
Sviestą ištirpiname puode storu dugnu, tuomet suberiame cukrų, kaitiname ant silpnos ugnies ir maišome, kol cukrus ištirps ir gausis vientisa masė.
Į sviesto masę supilame kakavą, sutirštintą pieną, viską išmaišome ir kaitiname vis pamaišant, kol gausis visiškai vientisa masė be gumulėlių. Tuomet nukeliame nuo ugnies ir paliekame truputį pravėsti.
Į kakavinę masę suberiame sutrupintus sausainius, gerai išmaišome ir paliekame tinginį visiškai atvėsti.
Patiesiame maistinę plėvelę ant stalo ir ant jos pailgai išklojame atvėsusią sausainių masę.
Suformuojame ritinį ir susukame į maistinę plėvelę, gerai užspaudžiame galus, dedame į šaldytuvą sustingti bent 4 valandoms (geriausia palikti pernakt).