„Šeimininkės vadove“ (išleistame 1963 m.) radau varškės plokštainio receptą. Tiesą sakant, aš jį kiek patobulinau – pertepiau uogiene. Žodžiu, gavosi puikus plokštainis!
Ir išties, varškės plokštainis labai primena „Draugystės“ pyragą.
Varškės plokštainis su uogiene
Reikalingi produktai
Tešlai:
- 500 g miltų
- 200 g sviesto
- 100 g cukraus
- 2 kiaušiniai
- 2 v. š. grietinės
- 5 g sodos.
Pertepimui:
- 600 g varškės
- 100 g cukraus
- 3 kiaušiniai
- 1 a. š. vanilinio cukraus
- 300 g uogienės (tirštos, aš naudojau spanguolių).
Dar reikės 2 kiaušinių trynių plokštainio viršui aptepti.
Kaip gaminti
Kambario temperatūros sviestą išsukau iki baltumo.
Atskirai išplakiau kiaušinius su cukrumi ir sumaišiau su sviestu.
Į kiaušinių ir sviesto masę dėjau grietinę su soda. Išmaišiau.
Subėriau persijotus miltus ir užminkiau tešlą.
Trys ketvirtadalius tešlos iškočiojau ir patiesiau kepimo formoje, išklotoje kepimo popieriumi. Likusią tešlą padėjau į šaldytuvą.
Į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę pašoviau kepti plokštainio padą 20 min. Po to išėmiau ir palikau atvėsti.
Kol kepė padas, ėmiausi varškės įdaro.
Varškę su tryniais sutryniau su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Gerai išmaišiau.
Kiaušinių baltymus išplakiau iki standžių putų ir įmaišiau į varškės masę. Įdaras paruoštas.
Atvėsusį padą aptepiau spanguolių uogiene, ant viršaus sudėjau varškės masę.
Galiausiai iškočiojau likusią tešlos dalį ir tešlos lakštą perkėliau ant pyrago.
Viršų sutepiau kiaušinio tryniu, šakute padariau dryžius ir pašoviau kepti į įkaitintą 180 laipsnių orkaitę 30 min.
Viskas. Varškės plokštainis iškepė.
Turėkite kantrybės ir leiskite jam visiškai atvėsti.
Daug rašymo, bet gaminti jį tikrai labai lengva. Rekomenduoju, nes tikrai nepasigailėsite.
Skanaus!