Dabar „bakso“ laikomas nacionaliniu Indonezijos patiekalu, tačiau į šią šalį jis atkeliavo iš Europos. Tam daugiausia įtakos turėjo Nyderlandų, kurių kolonija buvo Indonezijos salos, virtuvė.
Labiausiai pasaulyje „bakso“ išgarsino kadenciją jau baigęs JAV prezidentas Barackas Obama. Jis kelerius paauglystės metus praleido Indonezijoje, iš kur kilęs Baracko patėvis Lolo Soetoro.
Kai vėliau, jau tapęs JAV prezidentu, B.Obama lankėsi Indonezijoje, vėl paskanavo „bakso“.
„Dabar visos valgyklos Džakartoje skelbia, kad B.Obama „bakso“ valgė būtent pas juos“, – juokėsi V.Radzevičius.
Paruošti tradicinius „bakso“ kukulius su „nasi goreng“ ryžiais ir padažais iš Lietuvoje randamų produktų nėra paprasta, nes kai kurių produktų, pavyzdžiui, tradiciniam padažui reikalingo tamarindo, mūsų šalyje sunku gauti.
Bet Vytaras į tai pažiūrėjo kūrybingai ir „bakso“ kukulių padažui naudojo produktus, su kuriais valgomi švediškieji kukuliai, pavyzdžiui, bruknių uogienę.
Egzotiški kukuliai „bakso“
Reikės (4 porcijoms):
40 kukulių.
Egzotiškam ryžių garnyrui „nasi goreng“ reikės:
5 šaukštų rapsų aliejaus,
600 g virtų šaltų ryžių (arba 200 g nevirtų),
1–2 šaukštų sojų padažo,
5 raudonųjų svogūnų,
3 česnako skiltelių,
3–5 aitriųjų paprikų,
1/2 šaukšto krevečių pastos (galima ir nedėti),
keptų svogūnų.
Kaip gaminti
Iš aitriųjų paprikų išimkite sėklytes. Smulkiai supjaustykite aitriąsias paprikas, svogūnus, česnakus ir maišydami kepkite keptuvėje įkaitintame aliejuje, kol daržovės suminkštės. Į tą pačią keptuvę sudėkite virtus ryžius, įpilkite sojų padažo. Kepkite maišydami, kol ryžiai sušils.