Paprikytės bus labai aštrios, jas geriau naudoti patiekalams gardinti.
„Mano diedukas gydydavo visus su aštriom paprikom nuo peršalimo, nes taip degina, kad iš skausmo pamiršti, jog sergi“, – juokavo šefas. O kas aštriai nepageidauja, šefas pasiūlė vyšninių pomidoriukų konservavimo būdą. Skonis tikrai nenuvils ir draugai įvertins.
Konservuotos aitriosios paprikos, įdarytos tunu, ančiuviais ir kaparėliais
2 stiklainiams (1 litro tūrio) reikės:
500 g aštrių apvalių paprikų,
20 g ančiuvių aliejuje,
20 g marinuotų kaparėlių,
100 g tuno aliejuje, nusausinto,
ypač tyro alyvuogių aliejaus,
250 g baltojo vyno acto,
250 g baltojo vyno,
2 lauro lapų,
9 juodųjų pipirų,
1 šaukštelio raudonėlio,
3 kadagio uogų,
3 gvazdikėlių,
druskos.
Visų pirma reikia išvalyti paprikas – nupjautį viršūnėles su koteliu ir iš jų vidaus išimti visas sėklas. Patariama naudoti vienkartines virtuvės pirštines. Nupjautas viršūnėles susmulkinti.
Tuo metu į indą supilti baltąjį vyną ir vyno actą.
Suberti visus prieskonius (lauro lapus, kadagio uogas, gvazdikėlius), pagardinti druska ir, kai tik užverda, pamerki paprikas ir palikti jas virti 5 minutėm.
Nusausinti paprikas ant sauso ir labai švaraus audinio. Jas sudėti anga, nukreipta žemyn.
Įdarui susmulkinti trintuvu susmulkinti ančiuvius, kaparėlius, tuną ir paprikų viršūnėles. Įpilti šlakelį alyvuogių aliejaus, pipirų ir trinti su smulkintuvu, kol gausis kreminė tekstūra.
Aitriąsias paprikytes užpildyti įdaru ir sudėti į stiklainį iki viršaus. Užpilti alyvuogiu aliejumi, kol pilnai apsemia paprikytes.
Uždaryti stiklainį, įdėti į šaltą vandenį dangteliu į apačią, užvirti ir pakaitinti bent 15 min. Atidarius patartina juos vartoti kuo greičiau (ne ilgiau kaip 2–3 dienas), laikyti šaldytuve.
Konservuoti orkaitėje apkepti pomidoriukai
Reikės:
500 g mažų mėsingų nedidelių pomidoriukų,
druskos,
3 česnako skiltelių,
1 šaukštelio džiovintų raudonėlių,
1 šaukšto rudojo cukraus,
ypač tyro alyvuogių aliejaus,
šlakelio balzaminio acto.
Pomidorus supjaustyti išilgai per pusę, sudėti – perpjauta puse į viršų – ant kepimo popieriumi išklotos skardos, šiek tiek pasūdyti ir pašauti į 180 °C temperatūros orkaitę (režimas su vėjeliu). Pakepti 10 min.
Padažui labai smulkiai supjaustyti česnako skilteles, sumaišyti su raudonėliais, cukrumi. Įmaišyti aliejaus tiek, kad padažo konsistencija išeitų skystai–kreminė.
Šaukšteliu dėti po šiek tiek padažo ant karštų pomidorų puselių, apšlakstyti balzamiko actu ir kepti dar apie 20 min. 180 °C temperatūroje.
Šaukšteliu dėti po šiek tiek padažo ant karštų pomidorų puselių, apšlakstyti balzamiko actu ir kepti dar apie 20 min. 180 °C temperatūroje.
Dėti pomidoriukus vienas ant kito į stiklainiuką, ant viršaus sudėti (jei liko) česnakų mišinį ir viską užpilti alyvuogių aliejumi. Patariama palikti 20 min. atidarytą, kad įsitikinti, jog užtenka alyvuogių aliejaus.
Norint užkonservuoti, reikia pavirinti stiklainį bent 20 min. vandenyje.
Laikyti šaldytuve.
Galima naudoti kaip greitą užkandėlę, valgyti su pasta.