Beribiame šios šalies gastronominiame žemėlapyje susilieja įvairios kultūros ir jų pasakojimai, o kiekvienas gali atrasti šį tą neįprasto ir verčiančio tįsti seilę net didžiausiam gurmanui.
Įvairovė – išrankiausiems skoniams
Italų, afroamerikiečių, meksikiečių bei ispanų nacionalinių virtuvių patiekalai – tai tik nedidelė dalis to, ko galima paskanauti Jungtinėse Amerikos Valstijose. Šalyje, kurios kulinarinį pagrindą iš dalies formavo europiečiai, gajos išlieka ir vietinių indėnų maisto ruošimo tradicijos.
Pastebima, kad Amerikoje besiformuojančios gastronominės tendencijos dažnai pasklinda po visą pasaulį, o Lietuva taip pat nėra išimtis. Retas kuris kartkartėmis nepasilepina amerikietiškais blyneliais, obuolių pyragu ar naminiais mėsainiais.
Lietuvoje vis labiau populiarėja ir grilio patiekalai bei pats gaminimo procesas, kurio nepamainomi palydovai – aukščiausios kokybės mėsa bei barbekiu padažas.
Prieš septynerius metus po Ameriką keliavusi maisto tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ įkūrėja Asta Černė pasakoja, kad kelionėje didžiausią dėmesį skyrė stulbinančiai šios šalies gamtai, tačiau taip pat turėjo galimybę susipažinti su maisto kultūra ir sugriauti prieš tai įsišaknijusius stereotipus.
„Greitojo maisto ten tikrai yra – bet lygiai tiek pat daug yra ir sveikų pasirinkimų. Viskas priklauso nuo to, į kurią parduotuvę užeisi ar prie kurių lentynų pasuksi. Amerika yra tokia didelė, kad ten yra visko ir visiems“, – pasakoja A.Černė.
Amerika – ir namų virtuvėse
Tinklaraštininkė prisimena ir gastronominius potyrius, kurių Amerikoje – gausu.
Riešutų sviesto ledai, pieniška kava su moliūgų sirupu, purūs amerikietiški blyneliai su įvairiausiais pagardais bei vištienos sparneliai, gardinti barbekiu padažu paliko didžiausią įspūdį maisto mylėtojai.
Būtent pastarąjį patiekalą nesunkiai galima pasigaminti ir namuose bei nudžiuginti artimuosius ar į svečius užsukusius draugus.
„Saulėtos virtuvės“ lipnūs vištos sparneliai su medaus ir barbekiu padažu
Porcijos: 4-5; paruošimo laikas: 15 min.; gaminimo laikas: 40-50 min.
Reikės:
1 kg vištienos sparnelių petelių,
3 valg. š. alyvuogių aliejaus,
2 arb. š. džiovintų česnakų miltelių,
1 arb. š. druskos,
½ arb. š. grūstų juodųjų pipirų,
½ arb. š. rūkytos paprikos miltelių,
¼ arb. š. kajeno pipirų.
Padažui:
280 g BBQ padažo su juodaisiais česnakais,
1/3 stiklinės (120 g) medaus,
3 valg. š. pomidorų padažo,
50 g sviesto.
Gaminimas
Įkaitinkite orkaitę iki 200C temperatūros. Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi. Vištų sparnelius gerai perplaukite šaltu tekančiu vandeniu, kruopščiai nusausinkite popieriniais rankšluosčiais ir sudėkite į dubenį. Į tą patį dubenį supilkite alyvuogių aliejų ir suberkite visus prieskonius. Vištų sparnelius gerai ištrinkite aliejaus ir prieskonių mišiniu, kad tolygiai juo pasidengtų iš visų pusių. Marinuokite šaldytuve uždarame indelyje 1-2 valandas.
Pasimarinavusius sparnelius išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos vienu sluoksniu ir kepkite įkaitintoje orkaitėje apie 30-40 minučių, kol sparneliai gražiai apskrus, bus visiškai iškepę ir traškūs. Įpusėjus kepimo laikui juos apverskite ir kepkite toliau.
Barbekiu padažą, medų ir pomidorų padažą sudėkite į nedidelį puodą. Kaitinkite virš vidutinio dydžio ugnies, kol pradės burbuliuoti. Leiskite pavirti porą minučių. Tuomet sudėkite sviestą ir įmaišykite, kol šis ištirps ir padažas ims žvilgėti. Nuimkite nuo ugnies, atidėkite į šalį ir leiskite šiek tiek atvėsti.
Vištos sparneliams iškepus, išimkite kepimo skardą iš orkaitės, nustatykite kaitinimą iš viršaus ir grilio kepimo režimą. Sparnelius perkelkite į didelį karščiui atsparų dubenį, apipilkite paruoštu BBQ padažu ir išmaišykite, stengdamiesi, kad visi sparneliai tolygiai pasidengtų padažu. Išdėliokite vėl ant kepimo skardos ir grąžinkite į orkaitę. Likusį padažą supilkite į dubenėlį ir atidėkite į šalį – vėliau patiekite jį su paruoštais lipniais sparneliais. Kepkite sparnelius vos kelias minutes – vos tik padažas pradės karamelizuotis ir sparneliai taps tamsiai gintarinės spalvos, išimkite iš orkaitės.
Lipnius vištienos sparnelius apibarstykite šviežiais žalumynais ir patiekite nedelsiant. Skanaus!