Kaip suplanuoti užkandžių gamybos procesą, kaip jį palengvinti ir ką gaminti, kad vaikų mitybą praturtintume reikalingiausiomis medžiagomis?
Šokoladui užkandžių dėžutėje – ne vieta
Tikriausiai ne vienam tėvų pažįstama situacija, kai vaikas prašo į užkandžių dėžutę įdėti sausainių, saldainių ar kitų saldumynų. Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos atstovės Aidos Matulevičiūtės, prisidėjusios prie naujojo sveikesnio valgiaraščio mokykloms ruošimo, teigimu, vaikams nuolaidžiaujantys tėvai daro meškos paslaugą.
Cukrus skatina hiperaktyvumą, tad vaikui gali būti sunkiau susikaupti pamokose. Be to, saldumynai padidina tikimybę ateityje susirgti diabetu, turėti antsvorio. „Mano nuomone, tėvai, dedantys į užkandžių dėžutes saldumynus, elgiasi neatsakingai tiek savo vaiko, tiek jo bendraklasių atžvilgiu – juk ir kiti vaikai užsinori deserto. Jei visi tėveliai sutaria pasirūpinti sveikais užkandžiais, reikėtų laikytis susitarimo“, – komentavo A.Matulevičiūtė.
Pasiūlė sveikas alternatyvas saldėsiams
Pašnekovė įsitikinusi – sveiki užkandžiai yra energijos šaltinis mokyklinukams, tai ypač aktualu mokslo metų pradžioje, kai itin sunku susikaupti po vasaros atostogų.
Vaikams, kaip ir suaugusiems, labai svarbi medžiagų įvairovė, tad užkandžių dėžutėje turėtų būti daržovių, vaisių, grūdinių patiekalų. Puiki idėja gaminti užtepėles, salotas, įvairius patiekalus paįvairinti riešutais bei džiovintais vaisiais, kuriuose yra daug vitaminų bei mineralų, gerųjų riebalų.
„Kepdami sausainius rinkitės visagrūdžius arba grikių miltus, naudokite mažiau riebalų, vietoje cukraus įberkite mėgstamų džiovintų vaisių – abrikosų, slyvų, spanguolių, razinų, datulių, kokosų drožlių. Dar vienas vaikams ir suaugusiems, manau, patiksiantis užkandis – obuoliai su riešutų sviestu arba trintų datulių glajumi – juos galite pasigaminti ir namuose“, – patarė A.Matulevičiūtė.
Blynai arba belgiški vafliai taip pat bus sveikesni, jei vietoj kvietinių miltų pasirinksite visagrūdžius miltus, o kad būtų gardžiau, įberkite ir nesaldintos kakavos, vaikams juk patinka viskas, kas kvepia šokoladu!
Norintiems sotesnių užkandžių daugelio mėgstamą traškią vištieną galima paruošti greitai ir lengvai be miltų – pavoliojant vištienos gabalėlius kiaušinio plakinyje ir visagrūdžiuose avižų dribsniuose. Žinoma, nepamirškite ir paprastų, bet vaikų mėgstamų užkandžių – morkų, agurkų šiaudelių, obuolių, kriaušių, riešutų.
5 sveiki užkandžiai – skanu ir greita
Maisto gamyba gali būti puikus būdas praleisti sekmadienio valandą kartu su savo vaiku – leiskite mokyklinukui pačiam pasirinkti ingredientus sausainiams, suplanuoti kiekvienos dienos užkandį. Taip sutaupysite laiko ir išvengsite streso.
Siūlome kartu su vaikais pasigaminti 5 užkandžius, kurie ne tik praturtins vitaminais ir mineralais, bet ir atstos mėgstamiausius desertus.
Avižinių dribsnių keksiukai su bananais ir datulėmis
Receptas iš „Wholefoodbellies“
Šiuos keksiukus galima valgyti ir kasdien! Papuošus uogomis, vaisiais, kokosų drožlėmis, jie niekad nepabos! Purūs, maistingi ir suteikiantys sotumo jausmą.
Reikės:
puodelio visagrūdžių kvietinių ar kitų miltų,
2 šaukštelių kepimo miltelių,
žiupsnelio malto cinamono,
1 puodelio avižinių dribsnių,
1 puodelio smulkintų datulių,
1/4 puodelio kokosų aliejaus,
2 prinokusių bananų,
1 didelės saldžios trintos bulvės tyrės,
pusės puodelio graikinių riešutų.
Kaip gaminti
Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių, paruoškite keksiukų formeles – ištepkite kokosų aliejumi arba sviestu. Į didelį dubenį išsijokite miltus, kepimo miltelius, cinamoną. Supilkite avižinius dribsnius ir sumaišykite.
Bananus, saldžiųjų bulvių tyrę, kokosų aliejų sutrinkite ir sumaišykite su sausais ingredientais, suberkite riešutus.
Paruoštą mišinį išpilstykite į keksiukų formeles ir kepkite apie 45 min.
Pūstų ryžių skanėstas
Receptą ruošė „Skanios Bajalių istorijos“
Pamenate pūstų ryžių paplotėlius? Taip, vaikystės skonis, kurį galite perteikti ir vaikams, tik dar šiek tiek paįvairinant šį užkandį siūlome pagardinti šiuos paplotėlius uogomis ir riešutais.
Reikės:
2 valg. š mėgstamo riešutų kremo,
2 valg. š. medaus arba datulių pastos,
1 prinokusio banano,
2 valg. š.kokosų aliejaus,
100 g ožerškio (goji) uogų,
100 g džiovintų abrikosų,
200 g karijų,
3 puodelių pūstų ryžių.
Kaip gaminti
Mažame puodelyje sumaišykite riešutų sviestą, medų, trintą bananą ir kokosų aliejų. Pakaitinkite ant mažos ugnies, nuolat maišykite. Abrikosus ir riešutus šiek tiek pasmulkinkite, sumaišykite su pūstais ryžiais, ožerškio uogomis. Užpilkite skysta šilta mase, sudėkite į norimą formą, suspauskite, laikykite šaldytuve 2-3 valandas šiek tiek paslėgtus. Supjaustykite gabalėliais, suvyniokite į kepimo popierių, kad būtų patogiau valgyti ar įdėti į užkandžių dėžutę.
Bananų duona – keksas
Receptą ruošė „Lieknos bitės“
Vaikams šį keksą patiks ne tik gaminti, bet ir valgyti. Paruošite greitai, lengvai, o valgys visa šeima.
Reikės:
5 bananų,
4 v. š. skysto medaus,
3 kiaušinių,
100 g sviesto,
100 g avižinių miltų,
100 g kvietinių miltų,
1 a. š. kepimo miltelių,
1 a. š. cinamono,
50 g karijų riešutų,
1 v. š. klevų sirupo,
50 g džiovintų vyšnių.
Kaip gaminti
Bananus sutrinkite maistiniu smulkintuvu į tyrelę. Sviestą ištirpinkite. Kiaušinius išplakite, pilkite sviestą, medų, viską gerai išplakite. Miltus persijokite su kepimo milteliais ir įmaišykite į drėgnąją masę. Į masę berkite cinamoną, vyšnias.
Karijų riešutus išmaišykite su klevų sirupu ir berkite ant bananų duonos viršaus. Pyrago tešlą supilkite į kepimo formą ir dėkite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę maždaug 45 minutėms. Skanaus!
Duona su sėklomis
Receptą ruošė „Oditėlės blogas“
Jei vaikas mėgsta sumuštinius, patys iškepkite skanios, sveikesnės duonos be cukraus, kurios užteks visai savaitei. Gardinkite ją mėgstamu sūriu, salotomis.
Reikės:
290 g visagrūdžių miltų,
40 g saulėgrąžų ir moliūgų sėklų,
10 g alyvuogių aliejaus,
190 g šilto vandens,
5 g druskos,
3 g sausų mielių,
pusės didelio svogūno,
gabalėlio sviesto.
Kaip gaminti
Smulkiai supjaustykite svogūną. Keptuvėje išlydykite gabalėlį sviesto, sudėkite svogūną ir kepkite, kol gražiai apkeps iki gintarinės spalvos. Į dubenį sudėkite miltus, sėklas, druską, mieles ir svogūną. Supilkite aliejų, vandenį ir minkykite tešlą apie 15 min. Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi, dėkite tešlą ir palikite valandai ar dviems šiltoje vietoje.
Prieš dedant į orkaitę kepaliuką šiek tiek įpjaukite ir kepkite 240 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 10 min. Po to sumažinkite kaitrą iki 210 laipsnių ir kepkite 35 – 40min. Kad plutelė būtų minkštesnė, išėmus iš orkaitės, apipurškite vandeniu ir palikite atvėsti.
Migdolų pyragas be miltų
Receptą ruošė „Lieknos bitės“
Tiek suaugusiesiems, tiek ir mažiesiems, mėgstantiems išbandyti naujus skonius, purus migdolų pyragas tikrai turėtų patikti.
Reikės:
150 g migdolų miltų (sumalkite migdolus kavamale ar maisto smulkintuvu),
100 g rudojo cukraus,
4 kiaušinių,
1 a. š. kepimo miltelių,
žiupsnelio druskos.
Kaip gaminti
Trynius atskirkite nuo baltymų ir gerai išsukite su cukrumi, kepimo milteliais bei migdolų miltais.
Baltymus išplakite iki standžių putų ir atsargiai įmaišykite į paruoštą tešlą.
Kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol pyragas iškils ir švelniai paruduos.
Puoškite mėgstamais produktais (medumi, agavos sirupu, riešutais).
Skanaus!
Padėkite vaikui augti sveikam ir laimingam, kartu gaminkite, atraskite naujus skonius, sveikus patiekalus ir su visa šeima ruoškite užkandžių dėžutes visai savaitei.