Jeigu manote, kad paruošti džiovintus pomidorus yra sunku, klystate. Kartą pabandę pamatysite, kad nieko sudėtingo čia nėra, o paragavę norėsite juos ruošti ir kitąmet.
Tiesa, saule apdovanoti italai pomidorus džiovina saulėje, tačiau ir orkaitėje ar džiovyklėje tinkamai išdžiovinti pomidorai bus nerealiai skanūs – niekas neatskirs, kas atliko didžiąją darbų dalį.
Geriausia džiovinti nedidelius slyvinius pomidorus ar tuos, kurie yra mažiau sultingi. Dideli ilgai džius, o, pavyzdžiui, išdžiūvę vyšniniai bus pernelyg kieti.
Džiovinti pomidorai aliejuje
Reikės:
- 1,5 kg pomidorų,
- 250 ml rafinuoto augalinio aliejaus (tinka ir alyvuogių, ir saulėgrąžų),
- 2 skiltelių česnako,
- 1 v. š. druskos,
- žiupsnelio džiovintų rozmarinų ir čiobrelių,
- 2 v. š. balzaminio acto.
Kaip gaminti
Pomidorus nuplaukite ir nusausinkite. Perpjaukite perpus, pašalinkite baltą kietą dalį, kur buvo prisitvirtinęs žiedkotis.
Išdėliokite nupjautąja puse į viršų, apibarstykite druska ir palikite pastovėti 30 min.
Šaukšteliu pašalinkite sėklas ir apverskite ant popierinio rankšluosčio, kad pasišalintų drėgmė.
Orkaitę įkaitinkite iki 80-100 laipsnių. Skardą išklokite kepimo popieriumi, ištepkite aliejumi. Išdėliokite pomidorus perpjauta puse aukštyn ir dėkite į orkaitę, palikite ją šiek tiek pravirą. Nelygu pomidorų dydis ir sultingumas, jie džius 3,5-4 valandas.
Kol pomidorai džiūsta, paruoškite aromatinį aliejų. Supilkite aliejų į puodelį ir užkaitinkite, tik jokiu būdu neužvirkite. Suberkite džiovintas prieskonines žoleles ir leiskite aliejui atvėsti.
Paruoškite du nedidelius stiklainėlius. Į kiekvieną jų dėkite skiltelėmis supjaustytus česnakus, pilkite po šaukštą balzaminio acto, sudėkite pomidorus, apliekite aliejumi ir uždarykite. Jūsų vasariška užkandėlė paruošta!