Ši sriuba skani ir karšta, ir šalta.
Jeigu valgysite šaltą, pasiruoškite iš vakaro ar bent jau prieš 4 valandas, kad spėtų ataušti. Laikykite šaldytuve.
Patiekite su smulkiai kapotomis cukinijomis, agurkais, paprikomis, kapotais mėlynaisiais svogūnais ar askaloniniais česnakais, smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis, „Tabasco“ padažu.
Labai gardu ir su žuvimi ar jūrų gėrybėmis – krevetėmis sūryme ar rūkyta lašiša. O jeigu turite laiko pasikepti tigrinių krevečių, menkių ar midijų – valio! Žodžiu, neribokite fantazijos.
Svarbu: visus priedus patiekite greta dubenėliuose – tegu valgytojai patys susikuria savo tobulą sriubą.
Reikės:
- 1 kg pomidorų,
- 1–2 saldžiųjų paprikų,
- 1 mėlynojo svogūno,
- šviežių prieskoninių žolelių – čiobrelių, rozmarinų, raudonėlių.
Papildomai reikės:
- alyvuogių aliejaus,
- druskos,
- pipirų,
- medaus ar cukraus.
Kaip gaminti
Pomidorus įpjaukite ir nuplikykite karštu vandeniu. Nulupkite odeles. Jas galima ir palikti, bet kai kuriems tuomet nebus itin malonu valgyti.
Kepimo formą apšlakstykite aliejumi, sudėkite pomidorus, per pusę perpjautą svogūną ir paprikų ketvirčius.
Uždenkite folija ir pašaukite į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių, 40 min. (arba kol suminkštės daržovės). Vis žvilgtelėkite, kad jos nepradėtų svilti.
Nuimkite foliją, užberkite prieskonines žoleles, išmaišykite. Palaukite, kol atvės, ir sutrinkite į vientisą masę. Paragaukite, pagardinkite druska, pipirais, jeigu rūgštu, įdėkite šiek tiek cukraus ar medaus. Išmaišykite.
Jeigu valgysite šaltą, būtinai atvėsintą palaikykite bent valandėlę šaldytuve (o dar geriau – per naktį).
Patiekite apšlakstę alyvuogių aliejumi.