Dabar noriu ramiai surašyti viską, ką su abrikosais nuveikiau ir kaip juos išsaugojau žiemai.
Šaldyti abrikosai
Šaldžiau abrikosų puseles. Abrikosus nuploviau, perpjoviau per pusę, išėmiau kauliukus ir sudėjau ant padėklo.
Šaldyta abrikosų tyrė ledų formelėse
Jei atvirai – tai man labiausiai patikęs variantas. Tyrė puiki, gero skonio. Galėsiu gardinti desertus, jogurtą ar varškę. Labai patogu, nes šaldyta kubeliuose nedideliais kiekiais.
Abrikosus nuplauname, nulupame odelę. Jei sunku, tai padaryti galima nuplikius karštu vandeniu – tada lengviau nusilups. Kadangi rinkausi gerai sunokusius, minkštus abrikosus, odelė labai lengvai nusilupo. Abrikosus sutriname maisto smulkintuvu iki tyrės. Beriame šiek tiek cukraus. Gerai išmaišome ir pilame į ledukų formeles. Dedame į kamerą stingti.
Abrikosų kompotas
Į stiklainius dėjau daug abrikosų. Kad būtų daug vaisių žiemai valgyti ir šiek tiek sirupo atsigerti. Abrikosų kompotą ruošiau pirmą kartą, bet labai tikiuosi, kad jis mums patiks.
Sirupui: 3 l vandens ir 1 kg cukraus.
Išverdame sirupą. Abrikosus nuplauname, pašaliname kauliukus. Abrikosų puseles suberiame į sirupą porai min. Išgriebiame, sudedame į stiklainius. Sirupą dar kartą užverdame. Užpilame abrikosų puseles sirupu. Užsukame dangtelius. Padedame dangteliais žemyn, užklojame storu rankšluosčiu ir leidžiame atvėsti.
Džiovinti abrikosai
Džiovinau visai nedaug – porą padėklų, kai sudžiūvo, liko tik pora saujų. Patikėkite – jie labai labai rūgštūs, visai ne tokie, kaip pirkti. Naudosiu juos virdama saldžią sriubą – tuomet jie tikrai suteiks gerą akcentą.