Nuosavą namą netoli Neries upės pušų apsuptyje baigiantys įsirengti sutuoktiniai turi sodą ir erdvų kiemą, kuriame jiedu dažnai pietauja ar vakarieniauja. Laurynas ir Airida mėgaujasi grilyje keptais kiaulienos šonkauliukais ar lašiša su daržovėmis.
Tačiau labiau nei sotus ir gardus maistas šokėjams malonumą teikia kepimo grilyje procesas ir buvimas gryname ore. Laurynas pastebėjo, kad laužo liepsnos jį ramina, tad kepimas tapo poilsiu.
Airida grilio patiekalus mėgo nuo to laiko, kai dar gyveno tėvų namuose. Bet anuomet nebuvo galimybės dažnai ką nors kepti kepsninėje, nes Airidos šeima gyveno daugiabutyje.
Kai šokėja sukūrė šeimą su kolega ir jiedu neseniai įsigijo namą, kepimas grilyje tapo kone kasdieniu šios vasaros ritualu.
„Jeigu nekeliaujame, važiuojame prie namo kepti kepsnių. Juos labai mėgstame. Taip pat norime pabūti gryname ore“, – pasakojo A.Gudaitė. Ji dažniausiai pjausto ir prieskoniais gardina produktus, o Laurynas įkuria kepsninę ir prižiūri kepimo procesą.
Tačiau ir Airida mėgsta sukiotis prie kepsninės, juk šis duetas darniai sukasi ir šokio aikštelėje, ir gyvenime.
„Esame geriausi draugai, ne tik sutuoktiniai“, – nugirdęs klausimą apie pasiskirstymą pareigomis prie grilio nė minutės nesvarstęs ištarė Laurynas. Turbūt jų nuojauta taip išugdyta, kad ir be žodžių pajunta, kada reikia pagelbėti vienas kitam.
A.Gudaitė kepsnių ilgai nemarinuoja, nes pora mėgsta kuo natūralesnį patiekalų skonį. „Pipirai, citrinos, druska, česnakai, kokios nors žolelės“, – marinato prieskonius išvardijo L.Žakevičius.
Kadangi pora šią vasarą taip pamėgo gaminti valgį kepsninėje, svarsto kepsnių sezoną tęsti ir šaltuoju metų laiku.
„Visai neseniai sužinojau, kad yra žmonių, kurie mėsą grilyje kepa ir žiemą. Aš tikrai norėčiau ta galimybe naudotis, nes turime sodą ir galime ką nors išsikepti prie savo namų“, – šypsodamasi tikino Airida.
Kol kas šokėjai naudojasi nedidele nešiojamąja kepsnine ir kepsnius čirškina esant geram orui, bet tikisi įsirengti pavėsinę ir įsigyti didesnę stacionarią kepsninę. Laurynas norėtų kepsninės su dangčiu, kokias dažniausiai naudoja profesionalūs barbekiu kepėjai.
Toks grilis šokėją vilioja tuo, kad atsivertų dar didesnės maisto ruošimo galimybės ir būtų galima paruošti daugiau kepsnių laukiant svečių.
Be to, stacionaria kepsnine, įkurdinta pavėsinėje, būtų galima naudotis bet kokiu oru – lyjant ar net sningant.
„Grilis mus ir atveda į naujus namus, nes dar nesame galutinai įsikūrę. Šią vasarą kraustomės, bet nenorėdami praleisti galimybės pasimėgauti kepsniais kepame lauke“, – pasakojo pietauti namo grįžę urbanistinio šokio teatro „Low Air“ įkūrėjai ir Auksiniu scenos kryžiumi 2013 metais apdovanota pora.
Gamtoje pietaujantys ir vakarieniaujantys žinomi choreografai ir šokėjai pusryčių taip pat neatsisako, nes jiems dirbant šokio teatre trūktų energijos.
Tačiau pusryčių ant grilio tikrai neruošia! Airida rytais mėgsta gerti kavą, valgyti sūrį, o Laurynas renkasi sausus pusryčius. Kartais pora pasiruošia trintų vaisių kokteilių.
„Pusryčiams valgome lengvesnį maistą, o pietums kepsninėje mėgstame ruošti žuvį su pomidorais, česnakais, paprikomis, cukinijomis. Taip pat labai skanu ilgai brandinti kiaulienos šonkauliai, kepti kepsninėje“, – pasakojo L.Žakevičius.
Tačiau Airidai smagiu atradimu tapo ne grilyje kepta mėsa, kurios ji nori valgyti kuo rečiau, bet česnakai. Jie į grilį dedami neišlukštenti – kepama visa galva.
Kai česnakas gerai paskrunda, nesunkiai išsispaudžia kiekviena skiltelė. Daržovė taip pat praranda aitrumą.
Tokį česnaką galima tepti ant duonos arba išspausti skiltelę tiesiai į burną.
Kepdama pomidorus kepsninėje Airida jų nepjausto – sveikas daržoves uždeda ant grotelių, kai paskrunda, pavarto. Nepjaustytos daržovės kepdamos išlaiko sultis, neištyžta.
Tik kepdamas žuvį Laurynas įvynioja ją į kepimo foliją.
Šokėjai ant grotelių jau kepė ir burokėlius, nes juos labai mėgsta. Plonais griežinėliais supjaustyti burokėliai turėtų kepti netrumpai, bet nuimti juos nuo grilio anksčiau verčia tai, kad ši kieta daržovė pradeda skrusti.
„Kepant burokėlius reikėtų daugiau kulinarinės patirties“, – sakė A.Gudaitė.
Ji mėgsta ožkos sūrio salotas su keptais burokėliais, todėl šias daržoves dažniau buvo įpratusi kepti orkaitėje.
Apšlaksčius burokėlių griežinėlius alyvuogių aliejumi lengviau iškepti orkaitėje, o kepant grilyje reikia daugiau kantrybės arba net rinktis kitą ruošimo būdą.
Gaminant maistą kepsninėje porai smagu ne tik ieškoti naujų receptų, atlikti kulinarinius bandymus, bet ir drauge šeimininkauti gamtoje.
Jeigu patiekalų neperkepi, nesusvilini, jie būna traškūs, skanūs, turintys dūmo kvapą. Bet sutuoktinius kepsnių sezonas labiausiai žavi buvimu lauke, nes nemažai laiko jie praleidžia dirbdami uždarose patalpose.
Ar pomėgis ruošti maistą kepsninėje šokėjams nekiša kojos ir jie nepriaugo papildomų kilogramų?
„Rizikos yra, bet vasarą būna mažiau įprastos aktyvios veiklos ir galime pasiplanuoti kepsnių ruošimą“, – tikino A.Gudaitė.
Teatro sezono metu pora veda šokio pamokas, todėl toks maistas jiems būtų per sunkus, nes po pietų taptų sudėtinga šokti.
Todėl pietums šokėjai valgo salotas – lengvą maistą, kuris greitai virškinamas, bet neapsunkina organizmo, suteikia energijos. Taip pat geria nemažai vandens, skanauja vaisių.
Bet daugiausia šokėjai valgo pasibaigus pamokoms, vėlai vakare. Nors tai nėra pati teisingiausia mityba, toks jų gyvenimo būdas ir tempas priverčia rinktis vėlyvas vakarienes. Todėl prie stalo jie sėda apie dešimtą valandą vakaro. Tokiu metu šokėjai sėda valgyti sriubos, kepsnių ar troškinių.
O keliaudami su šokio spektakliais net ir vasarą šokėjai neturi galimybės kepti barbekiu, jie vakarieniauja kavinėse. Bet dėl nenuoseklios mitybos sutuoktiniai nesiskundžia kūno svorio svyravimu.
„Šokėjui valgant grilyje keptų kepsnių poveikio negalima nejusti, tačiau juos norisi ruošti. Bet tikimės, kad sportuodami atsikratysime nereikalingų kalorijų. Laikas parodys“, – juokdamasi apie nenorą pakenkti grakščioms kūno linijoms tikino A.Gudaitė.
Nors Airida senokai stojosi ant svarstyklių, neabejojo, kad šiuo metu sveria apie 53 kilogramus.
Tačiau Laurynas, kurio svoris siekia 74 kilogramus, turi tikslą numesti penkis kilogramus.
Nepaisant to, kad jiedu mėgaujasi grilio sezonu, vasarą lanko jogos pratybas, todėl nepraranda lankstumo.
„Tie barbekiu – ne į naudą, bet per daug nepiktnaudžiaudami ir tinkamai pasirinkdami mėsą bei daržoves galime reguliuoti kūno svorį“, – tvirtino L.Žakevičius.
Daržovių ir lašišos kepsniai
Reikės:
500 g lašišos,
2 česnakų,
baklažano,
2 cukinijų,
2 paprikų,
2 pomidorų,
citrinos,
5 šakelių čiobrelių arba rozmarinų,
5 šakelių petražolių,
5 šakelių rudųjų bazilikų,
laiškinių česnakų,
druskos ir pipirų pagal skonį.
Nuplaukite ir nusausinkite lašišą. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Pabarstykite druska ir pipirais pagal skonį, apšlakstykite citrinos sultimis, pabarstykite čiobreliais. Marinate palaikykite 10–15 minučių. Supjaustykite ketvirčiais cukinijas, paprikas ir baklažaną, pagal skonį pabarstykite druska ir pipirais. Marinate palaikykite 10–15 minučių. Lašišą suvyniokite į foliją ir kepkite 6 minutes kiekvieną pusę. Daržoves, taip pat česnakų galvas, nepjaustytus pomidorus dėkite tiesiai ant grotelių ir kepkite, kol gražiai apskrus, apie 5 minutes. Skanaukite su žolelėmis ir šviežiomis daržovėmis.
Žaliųjų žirnelių kepsneliai
Reikės:
300 g žaliųjų žirnelių (šviežių arba šaldytų),
100 g avižinių dribsnių,
svogūno,
100 g špinatų,
150 g avinžirnių arba pupelių,
5 šakelių bazilikų,
5 šakelių petražolių,
druskos ir pipirų pagal skonį,
alyvuogių aliejaus.
Maždaug penkias minutes apvirkite žirnelius, išmirkytus avinžirnius ir pupeles. Į masę sudėkite dribsnius, žalumynus, įberkite druskos, pipirų ir sutrinkite trintuvu. Formuokite kepsnelius, apšlakstykite aliejumi ir kepkite ant grilio, kol apskrus – apie 6 minutes.
Skanaukite su žaliomis daržovėmis.