Kodėl toks keistas pavadinimas? Dėl to, kad mielinė tešla skęsta vandenyje, o paskui iškyla į paviršių.
Sudomino šis gamybos procesas ir aš paprašiau pasidalinti receptu su manimi. Receptą užsirašiau Nijolė patikino, kad tai labai senas receptas, bet jos šeimos labai mėgstamas. Pyragas nėra labai saldus, bet purus, minkštas ir skaniai kvepiantis.
Taigi pristatau ir jums.
Mielinis pyragas „Skenduolis“
Gamindami užtruksite daugiau nei 1 val.
Reikės:
- 500 g miltų;
- 1 kiaušinio;
- 50 g mielių;
- 3–4 v. š. cukraus;
- 5 v. š. pieno;
- 250 g sviesto;
- 1 v. š. cinamono;
- 1 v. š. cukraus.
Kaip gaminti
Mieles sumaišome su cukrumi ir pienu. Palaikome šiltai, kol pradės burbuliuoti, suaktyvės.
Sviestą sutarkuojame burokine tarka vis padažydami į miltus. Įmušame kiaušinį, supilame mieles. Tešlą surenkame į gumulą daug neminkydami. Dedame į dubenį, kuriame įpilta 4–5 litrai šalto vandens. Tešla nuskęsta į dugną. Laukiame, kol ji pakyla aukštyn, išplaukia.
Tešlą padaliname į dvi dalis. Iškočiojame. Apibarstome cukraus ir cinamono mišiniu. Susukame į volelį. Įpjauname per vidurį, bet ne iki galo. Tą patį padarome ir su kitu tešlos gabalėliu.
Dedame į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi. Dedame į įkaitintą iki 180 C orkaitę ir kepame 35–40 min.