Abejingų nepaliekanti kvietinė duona

2019 m. liepos 18 d. 08:49
Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“
Receptas
Metų topai būna ne tik filmų ar knygų kategorijose – jų pasitaiko ir kulinarijoje. Taip nutiko su mano firmine balta kvietine duona. Dabar jau be jos neapsieina jokia vakaronė ar pusryčiai didesniame būryje, o ir man pasidarė įprasta ją kepti laukiant svečių ar važiuojant pasisvečiuoti. 
Daugiau nuotraukų (1)
O kadangi kaskart duona apipilama komplimentais, manau, kad tiesiog privalu pasidalinti ne kartą patikrinta receptūra.
Ši duona net nėra minkoma, tik maišoma dubeny, tešla sukrečiama tiesiai iš dubens į kepimo formą, tad labai tinka tiems, kurie nemėgsta terlionių.
Kaip visad – pabrėžiu – jei laikysitės tikslios receptūros ir gamybos, šimtaprocentinį rezultatą garantuoju, bet jei įkišite trigrašį, rezultatas gali nuvilti. Ir tai yra vienintelis receptas, kuriame net pati sau neleidžiu improvizuoti.
Svarbiausi momentai yra šie – miltai ir vanduo matuojami tuo pačiu puodeliu ar stikline, duona dedama kepti į šaltą orkaitę ir dėl aukštos kepimo temperatūros nenaudojamos linų ir kanapių sėklos.
Tešlai subręsti reikės mažiausiai 2 valandų, duonai kepti – dar 50 minučių.
Brandinti galima ir ilgiau, nuo to duonos kokybė tik gerėja, nes mielės pagamina daugiau burbuliukų ir iškepusi duona būna labiau porėta.
O pats pačiausias smagumas yra tas, kad kiekvieną kartą, formuodama plutą, ji skirtingai praplyšta ir, kaip vakar sakė Jūratė, – nusišypso.
Balta kvietinė duona
Proporcijos vienai vidutinio dydžio duonai, kepamai 22 cm ilgio duonos (kekso) formoje:
  • 2 stiklinės kvietinių miltų (nebūtinai aukščiausios rūšies, gali būti ir speltų),
  • 1 stiklinė šilto vandens,
  • 7 g sausų mielių,
  • 0,5 a. š. druskos,
  • saujelė sėklų (saulėgrąžų, moliūgų, judros, sezamų).
Į gilų indą suberiu miltus, mieles, druską ir sėklas, sumaišau ir pilu šiltą vandenį, būtinai šiltą (apie 40C), jis padės aktyvuoti mieles. Maišau iki vienalytės masės. Pradžioje ji bus beveik minkomos tekstūros, bet vėliau, pradėjus veikti mielėms, skystės – taip ir turi būti.
Taip paruoštą tešlą galima palikti 2 ar daugiau valandų nė neliečiant, bet man patinka kartkartėmis pažiūrėti, kaip tešla kyla ir silikonine mentele truputį pamaišyti.
Prieš pilant tešlą į kepimo formą maišyti irgi nėra būtina. Formą su tešla dedu į orkaitės vidurį, jungiu 230-250 C temperatūrą ir kepimo režimą iš viršaus ir apačios. Kepu 50 minučių, bet jei gaminu ilgesnėje formoje iš dvigubos normos, kepu 1 valandą. Orkaitės neatidarinėju, iškepusios irgi neskubu traukti, nebent ruošiamės ją iškarto valgyti.
Man ji skaniausia tą pačią dieną, bet jei laikysite popieriniame maišelyje ar duoninėje, duona džiugins dar 2-3 dienas.
Ši duona labai tinka su sriuba ar patepta lydytu sviestu ir pagardinta sūriu bei šermukšnių pagardu.
Man labai patiko vienas jos apibūdinimas. „Tai tikrai ne batonas, tai tikra duona“, - pasakė vienas valgytojas.
duona^Instantbalta duona
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.