Trys receptai mėsainių dienai – ir ieškantiems naujovių, ir nevalgantiems mėsos

2019 m. gegužės 28 d. 10:37
Šiandien pasaulyje minima tarptautinė mėsainių diena, kuomet pasimėgauti šiuo patiekalu sau leidžia daugelis. 
Daugiau nuotraukų (7)
Grilio mėgėjų bendruomenės įkūrėjas Tomas Petryla tikina, kad šiuo metu gatvės maistas yra vienas iš sparčiausiai maisto kultūroje augančių sektorių. O mėsainiai – labai svarbi šios kultūros dalis, kuri pastaraisiais metais itin smarkiai pasikeitė. 
Tad kokie vėjai dominuoja mėsainių madose ir kokius rinktis šios vasaros grilio vakarėliams? 
„Gatvės maisto kultūra auga ne tik visame pasaulyje, bet ir Lietuvoje: atsiranda vis daugiau gatvės prekeivių su maisto furgonais, miestuose pastebime vis daugiau šios temos renginių. Gatvės maistas skverbiasi ir į restoranų meniu. Žmonės ieško patikimų gamintojų ir ingredientų, restorano lygio kokybiško maisto už prieinamą kainą. O viso to epicentre – mėsainiai, kurie vis dar išlieka vienais svarbiausių, tik jų sudėtis ir ingredientai pastaruoju metu ženkliai pasikeitė“, – sako T.Petryla.
Anot grilio entuziasto, mėsainius šiandien lietuviai valgo ne tik mieste, bet ir gaminasi patys namuose, nes tam yra puikios sąlygos – prekybos centruose ir specializuotose parduotuvėse atsiranda kokybiškų bandelių, mėsos paplotėlių ir padažų. 
Ko reikia tobulam mėsainiui?
Anot T.Petrylos, viskas prasideda nuo bandelės, todėl jis rekomenduoja rinktis prancūziškas brijošės bandeles, kurios jau tapo mėsainių klasika. Šios bandelės yra turtingo skonio, o paskrudinus įgauna ypatingą aukso blizgesį. Mėsainiai su šia bandele neišsiardo, ingredientai neišbyra. 
„Gardėsio“ duonos produktų vystymo vadovas Tadas Aleknavičius tikina, kad brijošės tipo bandelės išsiskiria ir savo unikalia tekstūra.
„Brijošės bandelių tešla ir struktūra yra švelnesnė nei kitos tradicinės tokių kepinių rūšys. Nors kai kurios mėsainių bandelės yra gaminamos tik iš vandens, mielių ir miltų, brijošės yra „turtingos“ tešlos gaminys, nes jos gamyboje yra naudojami riebesni ingredientai kaip margarinas ar sviestas, taip pat kiaušiniai. Būtent jie suteikia minkštesnę tekstūrą ir patrauklesnį bei kiek saldesnį skonį. Be to, kandant ši bandelė nesutrupa ir netysta, o tai ypač svarbu kokybiškiems mėsainiams“, – komentuoja T.Aleknavičius. 
Antrasis svarbiausias mėsainio ingredientas – tai mėsos, žuvies ar vegetariškas paplotėlis. Pastarųjų įvairovė šiandien, anot T.Petrylos – didžiulė.
„Šiandien mėsainius valgome ne tik su tradiciniu jautienos paplotėliu, bet ir aviena, lašiša, krabų mėsa ar net krevetėmis. Apskritai mėsainis – tai ne tik sumuštinis, tai gurmaniškas malonumas su tokiais ingredientais, kaip trumų aliejus, žąsų kepenėlių paštetas, svogūnų pagardas ar saldinta šoninė. Tad mėsainis nebėra tiesiog gabalėlis mėsos tarp dviejų riekelių duonos“, – sako T.Petryla.
Mėsainis su harisos padažu ir „Halloumi“ sūriu
Viena didžiausių šio sezono mėsainių tendencijų – etniškumas. Mėsainiai nebesiejami tik su amerikietiškąja tradicija. Nuo Meksikos ir Azijos, iki korėjiečių, graikų ar peruvietiškos – šį sezoną dominuos visos virtuvės. Kartu su etniškumu populiarėja egzotiški ir netikėti sūriai, keičiantys įprastą čederį. 
„Padažas vis dažniau taip pat egzotiškas, kečupas ir majonezas šią vasarą bus antrame plane. Todėl šį sezoną rekomenduoju išbandyti marokietiško skonio įkvėptą mėsainį su ėriena, harisos padažu ir „Halloumi“ sūriu“, – teigia T.Petryla.
Ingredientai: 2 a. š. alyvuogių aliejaus, apie 300 g maltos ėrienos, 2  mėsainių bandelės, 1 svogūnas, 100 g „Halloumi“ sūrio, 1 v. š. rudojo cukraus, pusė paprikos, 1 v. š. harisos padažo, 4 v. š. humuso, saujos kalendrų, saujos mėtų lapų, jūros druskos ir juodųjų pipirų, saujos gražgarsčių, aitriosios paprikos dribsnių.
Paruošimas: Iš ėrienos faršo, druskos, pipirų, kalendros ir mėtų lapelių suformuokite maždaug dviejų pirštų storio mėsos paplotėlius. Apkepkite mėsą keptuvėje arba ant grilio, kol abi jos pusės apskrus. Tuomet apkepkite mėsainių bandeles (5-6 minutes) ir „Halloumi“ sūrį, kol šis apskrus.
Į gerai įkaitintą keptuvę įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir sudėkite smulkiai pjaustytą svogūną. Kepkite, kol pageltonuos. Į apkeptus svogūnus sudėkite 1 v. š. rudojo cukraus, griežinėliais pjaustytą papriką ir harisos padažą. Viską pakepkite ant mažos ugnies, kol cukrus ištirps ir glazūruosis. 
Bandeles aptepkite humusu, ant jo dėkite gražgarsčių lapus, apkeptos ėrienos mėsos paplotėlius, o ant jų – „Halloumi“ sūrį. Viską pagardinkite svogūnų ir paprikos mišiniu, o ant viršaus uždėkite antrą bandelę.
Mėsainis su kimči
Kimči – tai tradicinis korėjiečių virtuvės pasididžiavimas, vitaminų, fermentų ir gerųjų bakterijų šaltinis, susidedantis iš kopūstų ir ridikų. Tai viena ryškiausių šių metų maisto tendencijų, atsirandančių ir mėsainių madose.
„Be kimči mėsainį galite paskaninti pildomu kiekiu baltymų, pavyzdžiui, papildoma juostele šoninės arba keptu kiaušiniu, kuris dabar labai madingas“, – sako T.Petryla. 
Ingredientai: apie 300 g jautienos pjausnių, 2 a. š. druskos ir pipirų, šlakelis alyvuogių aliejaus, 2 mėsainių bandelės, 3 v. š. naminio majonezo, 1 v. š. grūdėtųjų garstyčių, pusė puodelio kimči, 2 kiaušiniai, sauja gražgarsčių lapų, marinuotos aitriosios paprikos ir kornišonai.
Paruošimas: Supjaustykite jautienos pjausnius plonomis juostelėmis, pagardinkite jas druska ir pipirais. Gerai įkaitinkite keptuvę su alyvuogių aliejumi, įdėkite jautienos juosteles ir kepkite jas keletą minučių arba kol švelniai apskrus. 
Kiaušinius iškepkite gerai įkaitintoje keptuvėje, pagardinkite juos jūros druska ir aitriosios paprikos dribsniais. Mėsainių bandeles apkepkite keptuvėje ar grilyje, kol paruduos. Majonezą sumaišykite su grūdėtomis garstyčiomis ir aptepkite šiuo padažu mėsainių bandeles. Uždėkite gražgarsčių lapų, tada sudėkite dar šiltas apkeptas jautienos juosteles, ant jų uždėkite kimči kopūstų. Galiausiai uždėkite keptą kiaušinį, o ant jo - bandelę, apteptą padažu. Patiekite mėsainį su marinuotomis aitriosiomis paprikomis ir kornišonais. 
Veganiškas suktinis
Veganiški ir vegetariški mėsainiai – tai viena sparčiausiai augančių tendencijų gatvės maisto srityje. 
„Nevalgantiems gyvūninės kilmės produktų netinka brijošės bandelės. Tokiu atveju siūlyčiau neieškoti veganiškų brijošės bandelių alternatyvų, nes skonis vis tiek bus ne toks pat. Verčiau išbandyti veganiškus daržovinius paplotėlius ir ruošti suktinukus“, – teigia T.Petryla.
Ingredientai daržovių suktinukui: 4 daržoviniai paplotėliai, pusė žaliosios paprikos, viena morka, sauja špinatų, mažas agurkas, sauja svogūnų laiškų ir kalendrų, ketvirtadalis mėlynojo kopūsto, 1 saldžioji bulvė, salotų lapai, moliūgų sėklos, saulėgrąžos, žalioji citrina.
Padažui: 2 v. š. riešutų sviesto, 4 v. š. kokosų pieno, šviežio imbiero, 1 a. š. rudojo cukraus, 2 a. š. sojų padažo, 1 v. š. medaus.
Plonomis juostelėmis supjaustykite saldžiąją bulvę, apšlakstykite tyru alyvuogių aliejumi, jūros druska ir grūstais pipirais – juosteles kepkite orkaitėje apie 30 min., 180 laipsnių temperatūroje.
Supjaustykite papriką, morkas, agurkus, špinatus, svogūnų laiškus plonomis juostelėmis. Sutarkuokite mėlynąjį kopūstą. Visas supjaustytas daržoves sudėkite ant daržovinių paplotėlių (vienam suktinukui reikės dviejų). Taip pat sudėkite jau iškeptas ir gerai apskrudusias saldžiųjų bulvių juosteles.
Riešutų sviestą, kokosų pieną, tarkuotą imbierą, sojų padažą ir rudąjį cukrų sudėkite į smulkintuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės. Į masę įpilkite 2 a. š. sojų padažo ir pagardinkite viską medumi. 
Padažu lengvai apglaistykite daržoves. Pašlakstykite viską šviežių žaliųjų citrinų sultimis ir pabarstykite moliūgų bei saulėgrąžų sėklomis. Tada švelniai susukite suktinuką.
mėsainiai^Instantnaminis mėsainis
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.