Šiai veganiškai versijai naudojau kokosų pieną ir agaro miltelius. Tai – augalinis želatinos pakaitalas. Agaro milteliai yra natūrali lipnumą reguliuojanti medžiaga, pagaminta iš raudonųjų jūros dumblių. Milteliai tiesiog suberiami į verdantį skystį (tirpsta tik aukštesnėje nei 85 laipsnių temperatūroje), gerai išmaišomi ir paliekami stingti. Sustingsta greitai, skysčiui dar net nespėjus ataušti.
Reikės:
- 400 ml (1 skardinės) riebaus kokosų pieno;
- 4,5 a. š. (6 g) agaro miltelių;
- 2 v. š. kokosų sirupo (galima pakeisti agavų ar klevų sirupu bei cukrumi).
Aviečių sluoksniui:
- 160 g šaldytų aviečių (galima naudoti ir šviežias);
- 3 a. š. (4 g) agaro miltelių;
- 2 v. š. kokosų sirupo (galima pakeisti agavų ar klevų sirupu bei cukrumi);
- 30 ml vandens.
Patiekti reikės:
- mėtų;
- šviežių uogų;
- kokosų drožlių.
Uogas nuplaukite ir palikite atitirpti kambario temperatūroje.
Paruoškite pirmąjį sluoksnį. Kokosų pieną išmaišykite su 2 v. š. kokosų sirupo.
Nedideliame prikaistuvyje užkaiskite pusę kokosų pieno (200 ml) ir suberkite agaro miltelius. Nuolat maišydami kaitinkite ant nedidelės kaitros, kol visiškai ištirps (5–6 min.). Išjunkite kaitrą ir supilkite likusį kokosų pieną, išmaišykite, o tada išpilstykite gautą mišinį į paruoštus indelius. Truputį palaukite, kol visiškai atvės, ir sudėkite indelius į šaldytuvą stingti.
Paruoškite uogų sluoksnį. Uogas sutrinkite šakute. Nedideliame prikaistuvyje pakaitinkite vandenį su 3 a. š. agaro miltelių, nuolat maišykite, kol ištirps. Įdėkite sutrintas avietes, supilkite sirupą ir išmaišykite.
Sustingusį kokosų kremą apipilkite uogomis. Dėkite į šaldytuvą bent porai valandų, kad visiškai sustingtų.
Puoškite šviežiomis uogomis, kokosų drožlėmis, mėtomis ar gėlėmis.
Pastabos: kokosų pienas šiek tiek saldus, todėl jo nebūtina saldinti. Vietoj uogų sluoksnio galima naudoti mėgstamą uogienę. Aviečių sluoksnyje galima sumažinti saldiklio, tada jos bus maloniai rūgščios. Vietoj aviečių galite naudoti braškes arba vyšnias.