Nebijokite naudoti citrinų ne tik pačiam keksui, bet ir sirupui bei glajui, kadangi citrinos skonis būna ne per stiprus, bet kaip tik labai gaivus.
Jei neturite kepimo indo aukštais kraštais, naudokite keksiukų formeles arba gilesnę kepimo formą. Tik tuomet kepimo laikas turėtų būti žymiai trumpesnis.
Drėgnas citrininis jogurto keksas su glajumi
Reikalingi produktai
Keksui:
- 275 g natūralaus jogurto,
- 180 g miltų,
- 125 g cukraus,
- 120 ml saulėgrąžų aliejaus,
- 3 kiaušinių,
- 2 arb. š. kepimo miltelių,
- 2 arb. š. nutarkuotos citrinos žievelės (reikės ~2 citrinų),
- 0,5 arb. š. vanilinio cukraus arba vanilės ekstrakto,
- 1/3 arb. š. smulkios druskos.
Sirupui:
- 75 ml citrinos sulčių,
- 65 g cukraus.
Glajui:
- 240 ml cukraus pudros,
- 2 valg. š. citrinos sulčių.
Kaip gaminti
Orkaitę įkaitiname iki 180 C.
Viename dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius ir druską.
Kitame dubenyje sumaišome jogurtą, cukrų, kiaušinius, citrinos žievelę ir vanilę. Miltų mišinį įsijojame į jogurto masę ir lėtai išmaišome. Šaukštu įmaišome aliejų.
Pailgą kepimo formą aukštesniais kraštais patepame sviestu ir pabarstome miltais. Supilame tešlą ir kepame įkaitintoje orkaitėje 50 min. Pabaigoje patikriname mediniu krapštuku, ar keksas iškepęs. Kai keksas iškepa, išimame iš orkaitės ir paliekame formoje 10 min. ataušti. Po to atsargiai išimame iš kepimo formos ir padedame ant grotelių, o groteles uždedame ant lėkštės.
Sirupui į nedidelį prikaistuvį supilame citrinos sultis ir cukrų, kaitiname ant silpnos ugnies, kol cukrus ištirpsta. Paliekame šiek tiek atvėsti. Sirupą pamažu užpilame ant dar šilto kekso naudodami šaukštą. Kai sirupas nuo kekso nubėga į lėkštę, galima keksą sulaistyti dar kelis kartus. Po to keksą paliekame visiškai atvėsti.
Glajui skirtus ingredientus sumaišome viename dubenėlyje ir užpilame ant kekso. Skanaus!