Patarimais ir receptais dalijais Odeta Morozienė.
Štai ką ji rašo: „Siūlau receptą tiems, kas turi namuose rūkyklą ir turi galimybę namuose išsirūkyti žuvį.
Paprasta, bet rezultatas – nerealus. Žuvytė sultinga, naturalaus dūmo aromato, kvepia ne taip, kaip mirkytos neaiškiuose tirpaluose.
Rūkyta skumbrė ir jūros lydeka
Ryte išėmiau žuvis iš šaldiklio, užpyliau vandeniu, į 5 litrus vandens dėjau apie 400 g druskos, maltų pipirų mišinio, kuri susimaliau pati (kmynai, kvapieji, juodieji pipirai, lauro lapeliai, džiovinta aitrioji paprika, kalendrų grūdeliai), bet dažniausiai mirkau tik druskos tirpale be prieskonių.
Palaikiau 4 valandas, po to rūkėm karštuose dūmuose apie 40 min.
Taip galima ruošti bet kokią žuvį, tik jūrinė žuvis pati savaime yra kvapni.
O ežero žuvis ištraukus iš sūrymo reikia dar ištepti prieskoniais ir grūstu česnaku. Ežero žuvį sūryme reikia laikyti pagal svorį: 1 kg žuvies – 1 val., kuo žuvis didesnė, tuo ilgiau.
Skanumėlis!“