„Noriu pasiūlyti ne kokį prašmatnų šventinį patiekalą, o paprastą, tradicinį mielinį pyragą. Manau, kad tokiai tradicinei, senai šventei šis pyragas labai tiks.
Kartu prisiminsime, kaip kadaise mamos ar močiutės kepdavo tokius pyragus kasdien, ir namai kvepėdavo šiluma ir jaukumu“, – rašo Odeta.
Dalijamės jos receptu. Iškvėpinkite namus jaukiausiais aromatais.
Naminis mielinis pyragas
Reikalingi produktai:
- 250 g raugintų pasukų (kefyro ar rūgpienio),
- 80 g šilto vandens,
- 1 kiaušinis,
- 3 šaukštai aliejaus,
- žiupsnelis druskos,
- 2 šaukštai cukraus,
- 1,5 arbatinio šaukštelio sausų mielių,
- apie 600 g miltų.
Kaip gaminti
Pasukas, šiltą vandenį, cukrų, druską, mieles, kiaušinį, aliejų išmaišyti, dėti po truputį miltus ir išminkyti tešlą. Miltų nepadauginti.
Minkyti reikia ilgai – ne trumpiau kaip 10 min. Ilgiau minkant tešla pradeda nelipti prie rankų ir būna puresnė.
Tešlą dėti į gerai sviestu išteptą skardelę. Aš kildinu orkaitėje, įjungusi kaitinimą iš viršaus ir apačios 50 laipsnių temperatūroje. Pakyla per gerą pusvalandį.
Kai tešla pakyla, aptepti kiaušinio tryniu ir dėti į įkaitintą 160 laipsnių orkaitę, kepti apie 25 min.
Iškepusią išimti iš skardelės, iškart susukti į švarų, be skalbiklių kvapo virtuvinį rankšluostuką ir iškart dėti į plastikinį maišelį, užrišti, laikyti, kol atvės. Tada suminkštės plutelė ir netrupės, pyragas liks drėgnas.
Skanaus!