Šie skanūs padažai ar užpilai, pagaminami iš paprastų kasdienių produktų, tiks ir salotoms ar mišrainėms, ir mėsiškiems ar žuvies patiekalams pagardinti.
Grietinės padažas
Reikės:
- 3 v. š. alyvuogių aliejaus,
- 1 v. š. citrinų sulčių arba obuolių acto,
- 1 a. š. garstyčių,
- 7 v. š. grietinės.
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Iki vientisos masės sumaišykite alyvuogių aliejų, citrinų sultis, garstyčias, druską, pipirus. Galiausiai dėkite grietinę ir sumaišykite. Šis padažas tiks visoms salotoms, kurioms kaip užpilas naudojamas majonezas. Taip pat jis tiks tepti ant sumuštinių.
Jogurto ir česnakų padažas
Reikės:
- 1 stiklinės graikinio jogurto,
- kelių česnako skiltelių,
- 5 v. š. alyvuogių aliejaus,
- druskos.
Česnakus nulupkite ir sutraiškykite. Įmaišykite į jogurtą, pilkite aliejaus, berkite druskos, gerai išmaišykite. Galima paskaninti šviežiais kapotais žalumynais.
Kefyro ir varškės padažas
Reikės:
- 3 kietai virtų kiaušinių trynių,
- 5 v. š. kefyro,
- kelių lašų citrinų sulčių,
- 3 v. š. varškės,
- 0,5 a. š. garstyčių,
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Visus produktus dėkite į trintuvą ir plakite keletą minučių. Šis padažas idealiai tiks mėsos ir žuvies patiekalams pagardinti.
Tartaro padažas
Reikės:
- 2 virtų kiaušinių trynių,
- pusės citrinos sulčių,
- 120 ml alyvuogių aliejaus,
- 1 česnako skiltelės,
- 1 nedidelio rauginto agurko,
- šviežių svogūnų laiškų,
- 5-6 žaliųjų alyvuogių,
- druskos ir pipirų pagal skonį.
Trynius sutrinkite, berkite druskos, pipirų, pilkite citrinos sulčių ir gerai išmaišykite. Toliau maišydami supilkite alyvuogių aliejų. Kai padažas bus vientisas, suberkite smulkiai sukapotą agurką, alyvuoges, česnakus, svogūnų laiškus.
Šis tirštas padažas idealiai tinka prie žuvies ar mėsos patiekalų.
Grietinėlės ir sūrio padažas
Reikės:
- 100 g kietojo sūrio,
- 2 česnako skiltelių,
- 200 ml grietinėlės,
- muskato riešuto,
- druskos, pipirų.
Grietinėlę pilkite į puodą, lėtai pašildykite ir suberkite smulkiai tarkuotą sūrį. Pakaitinkite, kol sūris ištirps, dėkite sutraiškytus česnakus, įtarkuokite muskato riešuto.
Berkite druskos, pipirų, pakaitinkite tris minutes virš mažos ugnies.
Šis padažas puikiai tinka prie keptos vištos.
Kario padažas
Reikės:
- 1 stiklinės natūralaus jogurto,
- 1 a. š. kario prieskonių,
- 1 saldžiarūgščio obuolio.
Supjaustykite obuolį, pašalinkite žievelę ir smulkiai sukapokite arba sutrinkite. Kol nepatamsėjo, sumaišykite su jogurtu ir kariu.
Šis padažas – paukštienos patiekalų palydovas.
Grietinėlės ir krienų padažas
Reikės:
- 3 v. š. tarkuotos krieno šaknies,
- 200 ml grietinėlės (18-20 proc.),
- 0,5 a. š. česnako granulių,
- svogūnų laiškų,
- druskos, pipirų.
Grietinėlę, krienus, druską, pipirus ir česnakus dėkite į nedidelį puodelį ir užvirinkite. Nukelkite nuo ugnies, kai atauš, berkite sukapotų svogūnų laiškų.
Padažas paruoštas, galima patiekti prie mėsos ar daržovių.
Grietinės ir sojų padažo pagardas
Reikės:
- 1 stiklinės grietinės,
- 2-3 v. š. sojų padažo,
- 3 česnako skiltelių,
- kelių lašų balzaminio acto.
Česnakus sutraiškyti, viską sumaišyti iki vienalytės masės ir patiekti.