Gaminsime humusą, be kurio jau nebeįsivaizduoju nė vieno pasisėdėjimo, ir alyvuogių užkandį su feta. Jį galima valgyti tiek kaip salotas (ypač dera su kiaušiniene), tiek kaip užkandį prie vyno.
Alyvuogės ir sūris pasimarinavę itin tyrame alyvuogių aliejuje, į kurį papildomai dedame prieskonių. Galutinis rezultatas yra tiesiog vertas nuodėmės. Bet nuodėmės čia nėra, nes visi užkandžiai sveiki!
Reikalingi produktai
Humusui:
- 400 g konservuotų avinžirnių;
- 2 v. š. sezamų pastos „Tahini“;
- 2 česnako skiltelės;
- 60 ml citrinos sulčių;
- 1 a. š. malto kumino;
- druskos;
- pipirų;
- vandens;
- itin tyro alyvuogių aliejaus.
Alyvuogių užkandžiui:
- žaliųjų alyvuogių;
- „Kalamata“ alyvuogių;
- fetos sūrio;
- raudonėlių;
- aitriųjų paprikų dribsnių;
- druskos (jeigu alyvuogės nesūrios);
- daug itin tyro alyvuogių aliejaus.
Kaip gaminti
Visus humusui skirtus ingredientus sudedame į trintuvą ir smulkiname iki vientisos masės. Vandenį iš lėto pilame tol, kol gausime norimą tirštumą. Humusą sudedame į dubenėlį, apšlakstome alyvuogių aliejumi, apibarstome sezamų sėklomis.
Fetos sūrį supjaustome kubeliais ir suberiame į dubenėlį kartu su alyvuogėmis. Pagardiname raudonėliu, aitriosios paprikos dribsniais, druska (jeigu trūksta) ir negailėdami pilame itin tyrą alyvuogių aliejų. Viską išmaišome ir leidžiame šiek tiek pasimarinuoti, kad prieskonių skonis ir alyvuogių aliejaus aromatas įsigertų į produktus.
Fetos ir alyvuogių užkandį patiekiame dubenėlyje kartu su humusu, duonelėmis, vynuogėmis.
Pakeitusi savo mitybos įpročius, pradėjau vertinti tikrą, gerą maistą ir kokybiškus produktus. Valgyti turime ne tik tam, jog valgytumėm, bet svarbiausia, kad iš maisto gautumėm naudos. Pavyzdžiui Graikijoje alyvuogės yra itin svarbi kasdieninės mitybos dalis. Jos ne tik maistingos, bet ir kupinos gerųjų riebalų, kurių mūsų organizmui reikia. Tad drąsiai valgykit alyvuoges ir naudokit kokybišką, itin tyrą alyvuogių aliejų.
Aliejus, rodos, toks paprastas produktas, tačiau kokybiškas aliejus yra naudingas mūsų organizmui. Vartojant pakankamai kokybiško alyvuogių aliejaus pagerėja odos būklė, kas mums, moterims, itin svarbu.
Drąsiai eksperimentuokite virtuvėje, nebijokite įsileisti naujų, kokybiškų produktų. Žinau, jog neretai išeiti iš savo komforto zonos yra itin sunku, tačiau kai iš jos išeini, ten visada laukia daug netikėtų ir malonių dalykų.