Aktyvaus gyvenimo būdo tinklaraščio „Motyvuoti Atletai“ įkūrėjas, mitybos ir sporto specialistas, Artur Swan, pritaria, kad atėjus pavasariui iš tiesų padaugėja peršalimo ligų. A. Swan pastebi, kad po žiemos daugelio žmonių organizmai yra nusilpę dėl vitaminų trūkumo, kurių žiemos metu suvartojame itin mažai. Tad taisyklinga mityba, orientuota į imuniteto stiprinimą, tampa vienu svarbiausių faktorių siekiant sustiprinti imunitetą ir pasiruošti pavasariui.
„Pereinamuoju metų laikų sezonu reikia ypatingą dėmesį skirti pakankamam baltymų ir sočiųjų riebalų kiekiui mitybos racione. Taip pat nepamiršti patiekalų pagardinti mėgstamais prieskoniais, pasižyminčiais antioksidacinėmis savybėmis. Tokia subalansuota maisto medžiagų puokštė ne tik pagerina imunitetą, bet ir padeda išvengti peršalimų“, – sako A. Swan.
Baltymai – sustiprinti imunitetą
Anot jo, baltymai yra ne tik labai svarbūs organizmui atsistatyti, bet ir sustiprinti imuninę sistemą: „Jeigu organizmui trūks baltymų, jis negalės atsistatyti, todėl nusilps. Tiesa, nereikėtų persistengi su baltymine mityba, labai svarbu vartoti baltymų kiekį, pritaikytą pagal individualią žmogaus raumenų masę ir kūno svorį“, – sako mitybos specialistas.
Jis pataria rinktis vištieną, siekiant užtikrinti baltymų kiekį mitybos racione. Anot sportininko, vištiena yra geriausias visaverčių baltymų šaltinis. Tiesa, reikėtų atkreipti išskirtinį dėmesį ir į jos kokybę – rinktis geriausiomis sąlygomis užaugintą vištieną.
Sveikatai stiprinti – kokybiški produktai
Siekiant sustiprinti imunitetą, labai svarbu rinktis geriausiomis sąlygomis užaugintus produktus. „Renkantis vištieną svarbu atkreipti dėmesį, kad ji būtų auginta mums priimtinomis sąlygomis – atkreipti dėmesį, ar buvo auginta be antibiotikų,“ – sako A. Swan.
Mitybos ekspertas paaiškina, kad vištiena, kuri buvo gydyta antibiotikais, gali tapti žalinga žmogaus organizmui, nes joje lieka nuo antibiotikų mutavusios bakterijos. Ilgainiui šios gali slopinti tiesiogiai vartojamų antibiotikų veikimą.
Prieskoniai taip pat svarbu
Mitybos specialistas A. Swan pataria pasirūpinti ne tik kokybiškų baltyminių produktų įtraukimu į mitybos racioną, bet ir prieskonių pasirinkimu.
Anot jo, imbieras, cinamonas, pipirai ir kiti aitresni prieskoniai padeda sustiprinti imunitetą ir turi antioksidacinių – priešuždegiminių savybių. Jis pabrėžia, kad baltyminį maistą labai svarbu derinti su antioksidantais, kurie padės užtikrinti subalansuotą maistinių medžiagų kiekį ir jų poveikį.
„Ne be reikalo nuo mažens seneliai mus vertė valgyti česnaką, svogūną, kad sustiprintume imunitetą. Tačiau šiandien, kai parduotuvių lentynose galime rinktis prieskonių iš viso pasaulio, reikėtų tuo pasinaudoti ir imbierą ar kitus aitrius prieskonius pradėti vartoti ne tik tada, kai susergame, bet profilaktiškai jais stiprinti imunitetą“ , – sako A. Swan.
Indiškos vištienos Tikka Masala receptas
4 porcijoms reikės:
500 g vištienos filė
6 v. š. natūralaus jogurto
2 cm imbiero šaknies
4 skiltelių česnako
1 a. š. druskos
1 a. š. maltos paprikos
1 a. š. malto kumino
Aliejaus kepimui – naudoju kokosų
Virtų ryžių (patiekimui)
Šviežios kalendros (patiekimui)
1 Laimo (patiekimui)
Padažui reikės:
1 svogūno
4 skiltelių česnako
2 cm. imbiero šaknies
1 a. š. maltos kalendros
1 a. š. garam masala prieskonių
1 a. š. maltos ciberžolės
2 a. š. maltos paprikos
1 a. š. maltos aitriosios paprikos
500 g pomidorų tyrės
6 v. š. natūralaus jogurto
1 a. š. druskos
1/2 a. š. pipirų
Gaminame:
Vištieną supjaustome gabalėliais, dedame į dubenį ir sumaišome su jogurtu, tarkuotu imbieru ir česnaku, druska, malta paprika ir kuminu. Indą apdengiame maistine plėvele, dedame į šaldytuvą ir leidžiame marinuotas mažiausiai vieną valandą, o dar geriau – per naktį.
Keptuvėje įkaitiname aliejų, iškepame marinuotą vištieną, atidedame.
Keptuvėje įkaitiname aliejų, beriame smulkintą svogūną, apkepiname kelias minutes.
Į keptuvę įtarkuojame imbierą, česnaką, sudedame visus prieskonius ir kepame dar minutę.
Supilame pomidorų tyrę, jogurtą, beriame druskos ir pipirų. Kaitiname padažą ant mažos ugnies 5 minutes.
Grąžiname vištieną į keptuvę, sumaišome su padažu.
Patiekiame su virtais ryžiais, laimo ketvirčiais ir šviežia kalendra.