Slaptas šeimos receptas: tobuliausi pasaulyje močiutės blynai

2019 m. kovo 4 d. 11:40
Natalija Kurganovė, „Magic Mint“
Receptas
Močiutės Sofijos jau nebėra, bet šie blynai keliauja iš kartos į kartą, ir jau tapo mano mamos vizitine kortele. Stori, tąsūs, minkšti, skylėti… Visa paletė gėrio.
Daugiau nuotraukų (7)
Man jie tobuli. Apsupti nostalgiškai stebuklingos auros. Vaikystės.
Pamenu vasaras kaime. Pusryčiai atrodydavo maždaug taip: pusės metro aukščio blynų bokštas, greta padėta keptuvė su kalnu spirgų ir dubenėlis naminio sviesto. Skaniausia – imi karštą blyną, per vidurį dedi šaukštu atgnybto sviesto ir užberi gausų žiupsnį druskos. 
Tada atsiplėši gabaliuką blyno ir mirkai jį į jau tirpstantį sviestą. Gardumėlis.
Atidžiai stebėjau mamą, įkyriai klausinėjau ir konspektavau visą gamybos eigą.
Babcės Zosės blynai
Iš nurodyto produktų kiekio paruošite 3-4 asmenų šeimai (apie 10 blynų)
Reikės:
  • 0,5 l šilto pieno (40-45 laipsnių),
  • 3 v. š. aliejaus,
  • 300 g persijotų miltų,
  • pusės a.š. sodos,
  • 3-4 v. š. acto,
  • druskos, cukraus – pagal skonį (cukrų esu keitusi ir agavų sirupu),
  • aliejaus kepti, 
  • sviesto blynams sutepti.
Valgome su sūdytu sviestu, škvarkėm (xxl dydžio spirgučiai), medumi, uogiene, grietine, o jeigu labai pasiseks – su ikrais.
Kaip gaminti 
Viskas labai paprasta. 
Į dubenį supilame šiltą pieną, aliejų, šaukštą cukraus, žiupsnį druskos. Išmaišome.
Po truputį beriam miltus ir maišome, kol konsistencija taps panaši į skystesnę grietinę (arba graikišką jogurtą).
Maišome, kol nelieka miltų gumuliukų.
Sumaišome sodą su actu ir lėtai pilame į masę vis maišydami tešlą. (Patikslinimas: bėriau sodą tiesiai ant tešlos ir užpyliau 4 v. š. acto – pavyko puikiai!)
Dėl acto ir atsiranda skylutės blynuose. Kuo daugiau acto, tuo didesnės skylutės, bet atsargiai, kad blynai netaptų rūgštūs.
Maišyti reikia labai neskubant – švelniai, sukamaisiais judesiais iš apačios į viršų. Geriausia – dideliu šaukštu. Kad burbuliukai neišsigąstų.
Paliekam blynų tešlą keletą minučių pailsėti.
Tuo tarpu pasiruošiam lėkštę, į kurią dėsime blynus, rankšluostį jiems uždengti ir truputį sviesto greta – juo reikės pertepti blynus.
Tešlos tirštumas turi būti panašus į kefyrą.
Paragaujame – vos vos juntamas saldumas, bet tikrai ne desertinis.
Keptuvę stipriai įkaitiname, o tada sumažinam temperatūrą iki vidutinės.
Aliejumi suvilgytu konditeriniu teptuku (arba popierinio rankšluosčio „dūdele“) ištepam keptuvę.
Tai reikia daryti prieš kepant kiekvieną blyną, tad pasidėkite dubenėlį su aliejumi netoliese.
Samčiu pilame tešlos ir paskirstom per visą keptuvę – atsiranda burbuliukai, bet apverčiam blyną tik tada, kai paviršiuje išnyksta drėgmė.
Kepam apie 20-30 sekundžių iš kiekvienos pusės.
Iškepusį blyną dedam į lėkštę ir prabraukiam gabaliuku sviesto – kad kitas blynas prie jo nepriliptų. Taip ir sluoksniuojam savo blynų bokštą. Būtinai uždengiam rankšluosčiu – jie išlieka šilti gana ilgai.
Mama leido pasidalinti mūsų šeimos receptu tik su viena sąlyga:
pažadėjau pabrėžti, jog čia visada (be išimties!) pasiteisina pirmojo prisvilusio blyno taisyklė.
Blynaimočiutės receptai^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.