Begaminant iškart sukosi mintys, iš kur gauti tiek daug jogurto – perkant nedidelėmis pakuotėmis gaunasi didoka kaina, tad prisiminiau, kad moku rauginti jogurtą iš pieno. O kai grįžusi užsukau į vieną didžiausių maisto didmenos centrų, nustebau šaldytuve pamačiusi didžiulę 1 kilogramo jogurto pakuotę. Už padorią kainą, tad griebiau tą kibiriūkštį ir lėkiau namo gaminti „Labane“.
Ir dar norėčiau jums papasakoti apie garsųjį ir kvapnujį „Zaatar“ prieskonį. Pirmą kartą jo ragavau ant tradicinės žydų duonos, vėliau jau užuosdavau jį ir salotose, ir kai atėjo ta diena, kai triukšmingame ir kvapniame rytietiškame turguje aptikau krepšius su juo, pirkdama kamantinėjau pardavėją apie sudėtį.
Nieko išpešti nepavyko, tad pasiklioviau interneto platybėse rasta informacija. Sužinojau, kad tai prieskonių mišinys, kurio kiekvieną ketvirtąją dalį sudaro jūros druska, sezamų sėklos, „sumac“ prieskonis ir… juozažolė. Neriant gilyn į informaciją, sužinojau, kad sumac yra žagrenis. Jau netgi buvo kilusi mintis pradėti gaminti „Zaatar“ namuose, tačiau lietuviškai skambančių juozažolių retas teparduoda, žagrenis, augantis mūsuose, yra rūgštusis ir jo žiedai yra labiau nuodingi, nei naudingi. Tad pasidžiaugiau puskilogramiu parsivežto prieskonio, o vėliau jau ieškosiu, kas keliaus į Izraelį ir zirsiu, kad parvežtų dar.
Grįžtu prie „Labane“.
Reikės:
- 1 kg 10% riebumo jogurto,
- 1-2 a. š. „Zaatar“ prieskonių,
- saujelės juodų arba vytintų alyvuogių.
Koštuvą iškloju bent dvigubu marlės sluoksniu ir sukrečiu jogurtą, jį palieku bent 12 valandų nuvarvėti. Tuomet susidariusią tirštą masę sukrečiu į platų indą, gausiai pabarstau prieskoniais ir sudedu alyvuoges.
Valgome kabindami iš indo balta duona arba tepdami ant bet kokios duonos riekės, traškučio ar keptos daržovės.