„Dalinuosi vienu mėgstamiausių receptų iš knygos „Sezoninių skanumynų istorijos“. Citrininis keksas – pats tikriausias antigripinas ir vitamino C bomba.
Jo tešlą maišau su jogurtu, alyvuogių aliejumi ir speltų miltais ir dar karštą sulieju ką tik išspaustomis citrinų sultimis su medumi, – rašo R.Ničajienė. – Tai vienas mėgstamiausių mūsų šeimos žiemos sezono kepinių. Jis drėgnas ir neatsivalgomai skanus.
Dažniausiai jį iškepu ir sulieju dar iš vakaro, per naktį jis subręsta ir pilnai įsiskonėja. Tik nepamiškite, kad medus irgi turi įtakos kepinio skoniui, todėl keksui rinkitės švelnaus skonio natūralų ir kuo šviesesnį medų.
Su tokiu gaiviomis citrinomis kvepiančiu skanumynu ir savaitgalio rytas būna žvalesnis, ir dienos vitamino C norma būna lengvai įveikta“.
Jogurtinis keksas su citrinomis
Reikės:
- 1/2 stiklinės natūralaus jogurto,
- 1/2 stiklinės tyro alyvuogių aliejaus,
- 1 stiklinės nerafinuoto cukranendrių cukraus,
- 3 kiaušinių,
- 1 1/2 stiklinės šviesių speltų miltų,
- 2 šaukštelių kepimo miltelių,
- 1 citrinos smulkiai nutarkuotos žievelės,
- 1 šaukštelio vanilės ekstrakto,
- žiupsnelio druskos.
Sirupui:
- 1 didelės citrinos sulčių,
- 3 šaukštų medaus.
Paruoškite tešlą
Kiaušinius gerai išplakite su cukrumi, iš lėto į juos supilkite alyvuogių aliejų ir jogurtą. Speltų miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir suberkite į skystąją tešlos dalį, užmaišykite vidutinio tirštumo tešlą. Į ją smulkiai įtarkuokite citrinos žievelę ir įlašinkite vanilės ekstrakto.
Iškepkite keksą
Pailgą kekso formą išklokite kepimo popieriumi ir supilkite į ją paruoštą tešlą. Keksą pašaukite kepti į įkaitintą 180 °C laipsnių orkaitę 40 minučių. Per tą laiką keksas gerai iškeps ir išsipūs.
Kol keksas kepa, pasiruoškite sirupą. Išspauskite citrinos sultis ir jose ištirpinkite medų, gerai išmaišykite.
Iškepusį pyragą ištraukite iš orkaitės, bet iš kepimo formos neišimkite, palikite trumpam kiek praaušti ir kol dar šiltas, sulaistykite citrinų ir medaus sirupu. Sirupą liekite ant kekso viršaus ir leiskite jam laisvai nuvarvėti šonais, kad sudrėktų visas keksas. Kai sirupas pilnai susigers, keksą galėsite išimti iš kepimo formos ir palikti visiškai ataušti bei subręsti ant grotelių.
Skaniausias, kai nors kelias valandas po kepimo paliekamas pailsėti, o geriausiai – per naktį.