Reikės:
- 200 g išlukštentų pistacijų,
- 150 g miltų (plius 2 v. š.),
- 1/4 a. š. druskos,
- 100 g kambario temperatūros sviesto,
- 50 g cukraus,
- 1/2 a. š. cinamono,
- 1 didelio kiaušinio baltymo,
- miltelinio cukraus puošti,
- juodųjų serbentų uogienės nediduko stiklainiuko,
- 1 a. š. krakmolo.
Kaip gaminti
Pistacijas išlukštenkite. Jeigu naudojate sūdytas, nuplaukite druską po tekančiu vandeniu. Šiek tiek sūrumo nepakenks, bet dažniausiai pistacijos būna labai sūrios. Paskleiskite ant rankšluosčio, kad apdžiūtų.
Trintuvu susmulkinkite maždaug 100 g išlukštentų pistacijų ir 2 šaukštelius miltų. Sumaišykite su likusiais 150 g miltų, cinamonu ir atidėkite į šalį.
Dvi skardas išklokite sviestiniu popieriumi.
Suminkštėjusį sviestą plakite su cukrumi 3–4 min.
Sulėtinkite plakimo greitį ir po šaukštą dėkite pistacijų miltus, nenustokite plakę, kol visi ingredientai išsimaišys.
Baltymą išplakite.
Likusias pistacijas sumalkite iki stambių trupinių (užtenka kelių trintuvo apsisukimų). Suberkite į platesnį dubenėlį.
Iš tešlos rankomis formuokite nedidukus kamuoliukus, pamerkite į baltymus, tada apvoliokite pistacijų trupiniuose. Sudėkite ant sviestinio popieriaus (tarp kamuoliukų palikite tarpelius).
Imkite po vieną ir pirštu įspauskite nedidelę (nago ilgio) duobutę. Pakoreguokite sausainio formą, kad būtų ovalus.
Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių.
Sudėkite abi skardas ir kepkite 16–18 min. Įpusėjus kepti sukeiskite skardas vietomis. Dar palikite 3–4 min. išjungtoje orkaitėje, o tada perkelkite sausainius ant grotelių. Luktelėkite, kol atvės. Kol sausainiai dar šilti ir nesukietėję, galite patobulinti formą.
Tuo metu uogienę supilkite į puodą. Krakmolą sumaišykite su 100 ml vandens ir supilkite į uogienę.
Kaitinkite, kol uogienė užvirs ir taps klampi, nuolat maišykite. Jeigu jūsų uogienė ar džemas tirštas, šį žingsnį praleiskite.
Sausainius apibarstykite milteliniu cukrumi (nebūtina).
Į kiekvieną įdėkite po šaukštelį juodųjų serbentų uogienės.
Receptu pasidalijo „Magic Mint“