Išmokome sūdyti maisto produktus ir mes, sausuoju būdu – žuvis, mėsą, sūryme laikyti agurkus ar obuolius. O štai apie mums dar neseniai buvusią egzotišką citriną druskoje buvome girdėję retai.
Kadangi Lietuvoje įvežamos citrinos yra apdorojamos tam tikromis sveikatai ne itin draugiškomis medžiagomis, chemikai rekomenduoja prieš vartojimą (nesvarbu, sūdysite jas ar tik spausite sultis) pamirkyti sodos tirpale.
Jis gaminamas iš vieno valgomojo šaukšto su kaupu sodos ir vieno litro šilto vandens. Soda suberiama į vandenį ir maišoma, kol ištirpsta, į šį mišinį merkiamos citrinos, uždedama lėkštė ar kitoks svoris, neleisiantis citrinoms išplaukti į paviršių. Tirpale citrinos laikomos 15 minučių, ne daugiau ir ne mažiau – taip patarė minėtas chemikas.
Nuplautos ir nusausintos citrinos įpjaunamos X (iksu), ne iki galo, paliekant bent porą centimetrų nuo apačios ir gausiai apibarstomos ar įtrinamos rupia nejoduota druska. Druskos beriama tiek, kiek telpa.
Pasūdytos citrinos sudedamos pjūviu į viršų į stiklainį ar kitą patogią talpą ir paliekamos bent trims dienoms, geriausia šiltoje namų vietoje. Vėliau laikomos šaldytuve.
Taip paruoštos citrinos vartojamos troškiniams, sriuboms gardinti, itin tinka kaip įdaras kepant paukštį, sultimis galima palaistyti šviežių daržovių salotas, bet nepamirštant, kad tai labai labai sūru.