Įsimylėjau jį iš pirmo žvilgsnio, kai keliaudama per Italiją pamačiau vienos kepyklėlės vitrinoje. O paragavusi pasijutau lyg devintam danguj.
Su kepyklėlės šeimininke susišnekėti ir išklausti recepto nepavyko – garbaus amžiaus senjorė nekalbėjo jokia kita kalba, išskyrus italų.
Pasipasakojau mūsų grupės gidei, ir ji man greitai parūpino receptą. Dabar šis pyragas – mano namų hitas, ypač dažnai kepamas rudenį ar žiemą.
Pyragui rinkitės apelsinus, turinčius kuo plonesnę žievelę. Žievelė suteikia pikantiško kartoko skonio, bet jei jos per daug – bus per aitru.
Apverstas apelsininis pyragas
Pyragui naudojama 20 cm skersmens kepimo forma
Reikės:
- 150 g minkšto sviesto,
- 4 kiaušinių,
- 150 g miltų,
- 170 g miltelinio cukraus,
- 2 a. š. kepimo miltelių,
- 2 ml vanilės esencijos.
Apelsinų sluoksniui reikės:
- 2 apelsinų,
- 125 ml vandens,
- 200 g miltelinio cukraus,
- vanilės esencijos.
Kaip gaminti
Pirmiausia – apelsinų sluoksnis. Į nedidelį puodą supilkite vandenį, miltelinį cukrų, užvirkite, sumažinkite kaitrą ir maišydami virkite, kol cukrus ištirps, o sirupas taps skaidrus.
Apelsinus nuplaukite, nutrinkite šepetėliu ir gerai nusausinkite. Kuo ploniau supjaustykite juos žiedais su visa žievele. Išdėliokite ant popierinio rankšluosčio, kad apdžiūtų.
Į karštą sirupą supilkite vanilės esenciją, išmaišykite ir panardinkite apelsinų žiedus. Pakaitinkite 10 minučių, išjunkite kaitrą ir palikite apelsinus sirupe, kad prisigertų cukraus ir vanilės kvapo.
Kol apelsinai aušta, paruoškite tešlą.
Išplakite sviestą su milteliniu cukrum. Nesustodami po vieną įmuškite kiaušinius, supilkite vanilės esenciją, suberkite persijotus miltus ir kepimo miltelius. Tešla neturi būti labai tiršta.
Kepimo formą išklokite kepimo popieriumi ir ištepkite sviestu. Šonų tepti nereikia.
Ant dugno išdėliokite apelsinus, užpilkite likusiu sirupu.
Ant viršaus užpilkite tešlą ir dėkite kepti į orkaitę, įkaitintą iki 160 laipsnių.
Kepkite 40-45 minutes. Ar iškepė, tikrinkite mediniu pagaliuku. Neatidarinėkite orkaitės durelių pirmąsias 30 minučių.
Iškepusiam pyragui leiskite atvėsti formoje.
Atsekite formos kraštus, prie pyrago prispauskite lėkštę ir išverskite jį ant lėkštės. Atsargiai nuimkite formos dugną ir pašalinkite kepimo popierių.