Iš tiesų valgomas dažniausiai baltas „raumuo“ (dar vadinamas riešutas), kuris laiko sukabinęs dvi kriauklės geldeles tarpusavyje. Kartais greta pateikiami ikrai. Paruoštų šukučių tekstūra vientisa, standi, o skoniu šukutės primena krabų mėsą, todėl net nemėgstantys jūros gėrybių, turėtų reaguoti į šį delikatesą pozityviai.
Maistinėms savybėm šukutės prilyginamos net austrėms.
Dažniausiai galima rasti dviejų tipų šukutes: jūros (sea scallop) ir paprastąsias (bay scallop). Pirmosios didelės ir mėsingos, o antrosios mažos, puikiai tiks kaip patiekalo sudedamoji dalis (tarkim paruoškite jas grietinėlės – vyno padaže ir patiekite užpylę ant makaronų).
Patarimai, kaip ruošti šukutes
1.Jeigu įmanoma, rinkite jas šviežias.
Deja, Lietuvoje tai beveik neįmanoma, o daugeliu atveju vis tiek rekomenduočiau rinktis šaldytas vien dėl to, kad apsisaugotumėt (juk nežinia, kur ir kiek laiko buvo ši prekybos centro vitrinoje gulinti šukutė).
2. Šaldytas šukutes geriau atitirpinti iš vakaro įdėjus į šaldytuvą. Arba padėkite po šaltu tekančiu vandeniu.
3. Labai svarbu nuplovus jas labai gerai nusausinti. Nesvarbu, renkatės šviežas ar atšildytas.
4. Šukučių mėsa minkštutėlė ir – kaip dauguma jūros gėrybių – nereikalauja ilgo gamybos proceso ar įmantraus marinavimo. Jeigu marinuosite, naudokite pipirus, druską ir citrinos sultis.
5. Jas paprasta perkepti ir gauti gumos gniužuliukus vietoj gurmaniškos vakarienės. Todėl stenkitės nenukrypti nuo pasirinkto recepto ir geriau jau neiškepkite iki galo. Šiaip principas toks – po kelias minutes iš kiekvienos pusės keptuvėje ir apie dvi minutės puode. Vėlgi, labai svarbu įvertinti produkto dydį.
5. Nors valgomos ir žalios, rekomenduočiau jas tiesiog pakepti keptuvėje ištirpintame svieste. Kai išgaunama traški plutelė ir minkštas, sultingas vidus. Šiek tiek druskos, pipirų, ir viskas!
6. Ar jau galiu valgyti? Perpjovus mėsa turi būti balta o ne pilka. Valgyti!
Šukutės česnakiniame padaže
Reikės (2 porcijoms):
- 6 jūrų šukučių,
- po žiupsnį druskos ir pipirų,
- pusės citrinos sulčių,
- 3 v. š. sviesto arba alyvuogių aliejaus,
- 1–2 česnako skiltelių,
- saujelės petražolių.
- Garnyrui reikės ryžių makaronų.
Kaip gaminti
Makaronus paruoškite, kaip nurodyta ant pakuotės (dažniausiai reikia užpilti verdančiu vandeniu ir keletą minučių luktelėti).
Gerai nusausinkite šukutes, apibarstykite druska ir pipirais.
Keptuvėje storu dugnu įkaitinkite sviestą arba aliejų. Temperatūra turėtų būti kiek aukštesnė už vidutinę. Reikės pačirškinti kraštelius, o viduriuką paruošti garuose.
Išspauskite į keptuvę česnaką, pamaišykite (galite patraiškyti ir įmesti visą).
Dėkite šukutes. Nevartydami kepkite 2 minutes. Turi pradėti matytis ant dugno apkepusi plutelė. Jeigu nesimato, luktelėkite minutėlę (kepti galima daugiausia 3 min.).
Apverskite ir kepkite dar dvi tris minutes. Nepamirškite aplink pamaišyti aliejaus su česnaku, kad nesviltų.
Makaronus dėkite į lėkštę, ant jų išdėliokite šukutes, išspauskite citrinos arba žaliosios citrinos sulčių, apibarstykite smulkintomis petražolėmis, jeigu norisi – pipirais ir druska. Ir būtinai apšlakstykite sviestu, kuriame kepė šukutės.