O ir sriubos žiemą norisi būtent tokios – tirštos, karštos, sočios ir … kitokios.
Kadaise mano sukurtą derinį puode draugė yra pavadinus Kūmos šiupinine. Tebūnie.
Kūmos šiupininė
8-10 porcijų pagaminti pasiruošiu:
- 1 raudonąją papriką;
- 150 g šalto rūkymo dešros (geriau naminio dūmo);
- 200 g mėgstamų marinuotų ar šaldytų grybų;
- 100 g stambiųjų avinžirnių;
- 2 didesnes morkas;
- 1 nedidelę citriną;
- žalumynų – krapų ar kalendrų (šviežių/šaldytų);
- 2 a. š. druskos;
- 1 a. š. prieskonių sriubai mišinio (labai tiks aštresni).
Avinžirnius merkiu į didelį kiekį vandens, bent 6 valandoms, geriausia pernakt.
Kaičiu 3 l puodą su 2 l vandens, tuo metu supjaustau ingredientus, papriką ir dešrą nedideliais gabaliukais, pasmulkinu ir grybus, jei stambesni, morkas sutarkuoju šiaudeliais.
Vandeniui užvirus, viską suberiu ir palieku kunkuliuoti 5-7 minutes. Tuomet suberiu nukoštus avinžirnius, pasūdau, pagardinu prieskoniais ir įspaudžiu vienos citrinos sultis. Dengiu dangtį, išjungiu kaitrą ir palieku sriubą bręsti bent 20 minučių.
Tiekiant įberiu žalumynų. Galima gardinti grietine ar grietinėle, valgyti su mėgstama duona.
Receptu pasidalijo „Kūmutės virtuvė“