Šio augalo žiedai, kurie Pietų Europoje plačiai naudojami virtuvėje, keksui suteikia ypatingo kvapo bei skonio, o su rūgščia citrina sudaro puikų duetą, kuris labai tinka kepiniams.
Džiovintų levandų žiedų galima nusipirkti prieskonių ar arbatos parduotuvėse.
Citrinų keksas su levandomis
Reikės:
- 300 g cukraus,
- nepilno šaukšto džiovintų levandų žiedų,
- 200 g miltų,
- 0,5 a. š. kepimo miltelių,
- 0,5 a. š. sodos,
- 0,25 a. š. druskos,
- 2 didelių kiaušinių,
- 300 g graikiško jogurto,
- 100 ml alyvuogių aliejaus,
- 1 citrinos nutarkuota žievelė plius 1 v. š. citrinų sulčių,
- miltelinio cukraus apibarstyti,
- levandų šakelių keksui papuošti (nebūtina).
Kaip gaminti
Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių.
Sviestu ištepkite kekso kepimo formą ir išklokite kepimo popieriumi.
Grūstuve sutrinkite levandas su žiupsniu cukraus.
Į dubenį supilkite miltus, kepimo miltelius, sodą ir druską, cukrų ir levandas. Atskirai suplakite kiaušinius su jogurtu ir aliejumi.
Padarykite duobutę miltuose ir pamažu maišydami supilkite kiaušinių plakinį.
Galiausiai suberkite tarkuotą citrinos žievelę ir sultis, išmaišykite, tačiau stenkitės nepermaišyti tešlos.
Supilkite ją į paruoštą formą, dėkite į orkaitę ir kepkite 45-50 minučių. Ar iškepė, tikrinkite mediniu pagaliuku.
Patiekite apibarstę milteliniu cukrumi ir levandomis.