Buvau girdėjusi apie pušų spyglių arbatą, apie tai, kad spyglius mala ir miltelius naudoja tiek kulinarijoje, tiek sveikatinimui ar aromaterapijai.
Tačiau kai perskaičiau, kad žiemą spygliai yra vertingiausi, o po to akis užkliuvo už recepto apie fermentuotą spyglių ir aviečių gėrimą, iš karto kilo mintis, ką gaminsiu aš.
Raudonai nudažyti gėrimą įgaliojau spanguoles. Miške, šaltukui kandant žandus, prisirinkau pušų šakų ir ėmiausi gamybos.
Girai reikės:
- 2 stiklinių pušų spyglių,
- 1 stiklinės spanguolių,
- 4 v. š. medaus,
- drungno vandens.
Naudoju tik žaliąsias spyglių dalis, paprasčiausiai nukirpdama juos nuo šakos žirklėmis. Spyglius ir spanguoles suberiu į 5 litrų stiklainį, gerokai pamaigau šaukštu, kad uogos bent kiek įtrūktų ir gėrimą praturtintų rūgštele. Sudedu medų, stiklainį sklidinai pripilu vandens ir aprišu medžiagine skepetaite, gira turi kvėpuoti.
Rūgimui svarbi šiluma, todėl stiklainį statau šiltoj vietoj ir kasdien su ilgu šaukštu vizituoju – išsuku ir vėl aprišu. Mano gira įrūgsta per kelias dienas, nelygu temperatūrai namuose, fermentacija gali trukti iki 7 dienų.
Kai jau stiklainio šonai pasidengia „šampaniniais“ burbuliukais, girą nukošiu, supilstau į patogius naudojimui ir hermetiškai uždaromus butelius ir nešu į vėsią vietą.
Gira ypač kvapni, gaivinanti, rūgštelėjusi.
Jau trepsėdama laukiu pavasario ir sulos, klius ir jai spyglių ir uogų, o vasarą gersim gardumynus iš rūsio.