Laidos „Gardu Gardu“ vedėjas virtuvės šefas Gianas Luca Demarco šį šeštadienį pagamins gilią istoriją turintį klasikinį receptą – jautienos befstrogeną. Tačiau tradicinį patiekalą laidos vedėjas šiek tiek patobulins ir pagamins netradiciškai – mėsa bus troškinama dvi valandas pieno ir lazdyno riešutų padaže.
Galutinį rezultatą virtuvės šefas taip pat patieks netradiciškai: ne su bulvėmis, o su skrudinta šviesia duona.
Befstrogenas su lazdyno riešutų padažu
Reikės:
800 g jautienos kumpio arba mentės,
600 ml pieno,
2 valg. š. miltų,
1 valg. š. sviesto,
80 g nuluptų lazdyno riešutų,
1 šakelės šviežio šalavijo,
2 šakelių šviežių rozmarinų,
2 šakelių šviežių petražolių,
0,5 arb. š. džiovinto česnako granulių,
žiupsnelio druskos,
žiupsnelio maltų juodųjų pipirų,
ypač tyro alyvuogių aliejaus,
šviesios itališkos duonos.
Kaip gaminti
Jautieną supjaustyti maždaug 2 cm storio kubeliais arba juostelėmis.
Į smulkintuvą suberti lazdyno riešutus, rozmarino ir šalavijo lapelius, džiovinto česnako granules, maltus juoduosius pipirus, įpilti 2-3 valg. š. alyvuogių aliejaus ir viską sumalti iki smulkių trupinių.
Aukštesnėje keptuvėje arba troškintuve įkaitinti alyvuogių aliejų, sudėti maltą riešutų mišinį, išmaišyti ir pakepinti 1 minutę. Tada įdėti sviestą ir išmaišyti. Kai sviestas ištirps, sudėti smulkintą jautieną, išmaišyti ir pakepinti, kol išgaruos skystis.
Tada įberti miltus, gerai išmaišyti, kol nebesimatys baltų taškelių, supilti pieną, įberti druskos ir permaišyti. Kai pienas užvirs, sumažinti kaitrą, uždengti ir troškinti 2 val. ant silpnos kaitros. Periodiškai pamaišyti. Jei padažas labai sutirštėja ir pradeda svilti, įpilti vandens.
Duoną supjaustyti riekelėmis, kurių vieną pusę ištepti alyvuogių aliejumi, apibarstyti druska ir pipirais. Apskrudinti iš abiejų pusių grilinėje keptuvėje arba orkaitėje.
Befstrogeną patiekti dubenėliuose su skrudinta duona, apibarstyti smulkintais petražolių lapeliais
Skanaus!