Net nežinau, kiek visko telpa į šį pesto: prisiminimų, bandymų, improvizacijų. Tai nebėra tikslus receptas iš knygos - kai ko dedu daugiau, kai ko iš viso nededu, kai ką dedu papildomo, ilgainiui jis tapo mano firminiu, dabar šiuos makaronus galiu paruošti lengva ranka... net pažadinta iš gilaus miego vidury nakties.
Makaronus, kurie puikiai tinka, kai turiu labai mažai laiko ir/arba energijos maistui gaminti, bet vis dėlto nenoriu piktnaudžiauti pusgaminiais. Jūs tikrai žinote tą jausmą, kai, kad ir kaip tingi, norisi kažko įmantresnio bei maistingesnio nei šaldytos picos, net jei gaminant teks išsitraukti puodą ir praleisti daugiau nei 10 minučių. Tai šis receptas idealiai tinka tokiems atvejams.
Paskrudini gerą saują graikinių riešutų. Dosniai pasūdytam vandeny išverdi makaronų „al dente“, t.y., kad liktų stangrūs, kiek kietoki. Kol makaronai verda, virtuvės kombaine suplaki pesto, kurį, sumaišius su atsidėtu skysčiu nuo nusunktų makaronų, supili ant pastarųjų - dar karštų, garuojančių. Puodą vėl trumpam uždedi ant ugnies, viską gerai sumaišai. Stengiesi, kad kiekvienas makaronas apsiveltų gardžiu tirštu padažu.
Saulėje džiovintų pomidorų pesto kvepia saulėtomis dienomis ir karščiu - tikrų tikriausia fiesta ir gėris kūnui. Tik makaronus rinkitės visadalių grūdų arbo be glitimo, pvz. grikių, kukurūzų ir pan.
Be to, pestą galima dėti ne tik ant makaronų, bet ir ant paskrudintos duonos, kukurūzinių traškučių ar, esant noro, juo įdaryti raviolius.
Makaronai su saulėje džiovintų pomidorų padažu
4–6 porcijoms reikės:
- 50 g graikinių riešutų,
- 140 g saulėje džiovintų pomidorų aliejuje (sverkite po to, kai nusausinsite popieriniu rankšluosčiu),
- 4 valgomųjų šaukštų ypač tyro alyvuogių aliejaus,
- 3 valgomųjų šaukštų šalto vandens,
- 1 česnako skiltelės,
- 30–40 g parmezano,
- 10 g šviesaus medaus,
- 5 g petražolių (susmulkinus gaunasi kupinas arbatinis šaukštelis),
- druskos,
- šviežiai maltų juodųjų pipirų,
- 400 g makaronų (maniškiai be glitimo, su burokėliais).
Kaip gaminti
1. Graikinius riešutus 5-6 min. paskrudinkite sausoje keptuvėje ant vidutinės ugnies, kad sustiprėtų jų skonis.
2. Nusausintus saulėje džiovintus pomidorus šiek tiek pasmulkinkite. Aš paprastai
vieną pomidoro puselę supjaustau į 4-6 dalis, priklausomai nuo jos dydžio.
vieną pomidoro puselę supjaustau į 4-6 dalis, priklausomai nuo jos dydžio.
3. Į elektrinį smulkintuvą sudėkite kiek atvėsusius graikinius riešutus, smulkintus pomidorus, supilkite aliejų ir vandenį, įtarkuokite česnako skiltelę ir sūrį bei įkrėskite medų, susmulkintas petražoles, 1/4 arbatinio šaukštelio druskos ir tiek pat šviežiai maltų juodųjų pipirų, sutrinkite, naudojant pulsų režimą, iki vientisos masės. Atidėkite į šalį.
6. Dideliame puode užvirkite tris litrus su puse vandens, įberkite šaukštą druskos ir išvirkite makaronus. Virkite tiek laiko, kiek nurodyta ant pakuotės. 3/4 puodelio nuoviro atsidėkite, jį įmaišykite į džiovintų pomidorų padažą.
7. Nusunktus makaronus grąžinkite į puodą, supilkite ant jų atskiestą padažą ir, puodą kaitinant ant ugnies, gerai išmaišykite. Darykite tai, kiek įmanoma atsargiau. Paragaukite, ar užtenka pipirų. Išdėliokite į dubenėlius ir iškart valgykite.
Receptu pasidalijo „Mukatanas“