Ką galime daryti kitaip, kad maisto, kuriam išleidžiame pinigus, netektų išmesti ir galėtume suteikti jam antrą šansą lėkštėje?
Prikelkime maistą antram gyvenimui
Dažniausiai maistą išmetame dėl labai paprastos priežasties – jo nusiperkame arba pagaminame per daug. Sausio pradžioje pravėrę dažną šaldytuvą vis dar rasime šventinių mišrainių, vyniotinių, tačiau su jais greitai tenka atsisveikinti.
Tačiau yra produktų, kuriuos galima išlaikyti ilgiau ir panaudoti dar kartą.
„Visi puikiai žinome, kad užšaldyta ir atitirpinta mėsa vis dar bus šviežia. Panašių gudrybių galima imtis ir su daržovių likučiais. Pavyzdžiui, supjaustyti, išdžiovinti orkaitėje ir pamerkti į aliejų sandariame stiklainyje pomidorai bei paprikos gali tapti gardžiu užkandžiu ar garnyru“, – pataria prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Vilma Juodkazienė.
Pašnekovės teigimu, yra daugybė produktų, kuriuos galima naudoti vėl. Sutarkavę duonos likučius, turėsite džiūvėsėlių – užšaldyti vėliau jie taps puikiu pagardu kepiniams. Taip pat ir sūris – sutarkuotas, užšaldytas bei atitirpintas jis puikiai tiks padažams, sriubai ar makaronams.
„Nulupti, supjaustyti ir užšaldyti bananai – nuostabus ingredientas ledams arba tirštajam kokteiliui. Į šaldiklį taip pat galite dėti uogas, obuolius, kriaušes ar slyvas ir gaminti jogurtus, koktelius arba desertus. Supjaustytos, trumpai keptuvėje pačirškintos ir užšaldytos likusios daržovės puikiai pagardins sriubas ar troškinius, o šaldiklyje atsidūrę žaliosios citrinos ir citrinos griežinėliai – gėrimus“, – vardina V. Juodkazienė.
Skaičiuokime daugiau, išmeskime mažiau
Pasak IKI komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės, yra daugybė sumanių ir praktiškų įrankių, kuriuos naudojant galima saugoti ir tausoti maistą. Tai įvairios mobiliosios programėlės ir net šaldytuvo ar produktų lentynų fotografavimas. Tereikia parduotuvėje pažiūrėti į nuotrauką ir suprasite, ko iš tikrųjų trūksta ir ką jau turite.
„Labai paprasta yra nuolat tikrinti šaldiklį ir matyti, ką dar galima naudoti maisto ruošimui. Pavyzdžiui, taisyklė „Gaminkite kartą, valgykite – du“. Sveriant ir matuojant maisto kiekį lengva matyti, kiek iš tikrųjų suvalgysite ir kiek liks kitam kartui. Taip taupysite laiką bei energiją, o namuose ruošto maisto turėsite ir kitai dienai“, – pataria B. Čaikauskaitė.
Maisto ekspertė V. Juodkazienė priduria, jog įvairių daržovių likučiai puikiai tiks sveikuoliško žiemos apkepo gaminimui, o porcijoje šio vegetariško patiekalo yra daug kasdienai būtinų ir šiuo metų laiku taip organizmui trūkstamų naudingųjų medžiagų.
Žieminis daržovių apkepas
Reikės:
2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
2 supjaustytų svogūnų;
1 šaukšto miltų;
2 išilgai supjaustytų didelių morkų;
pusės supjaustyto kalafioro;
4 supjaustytų česnako skiltelių;
1 rozmarino šakelės be lapelių;
400 g konservuotų ir pjaustytų pomidorų skardinėje;
200 g šaldytų žirnelių;
900 g supjaustytų bulvių;
1 stiklinės pieno.
Kaip gaminti
Pirmiausia ugniai atspariame inde ant vidutinės kaitros įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus. Sudėkite svogūnus ir kepinkite 10 minučių, kol suminkštės. Tuomet įmaišykite miltus, pakepinkite, sudėkite morkas, kalafiorą, česnaką ir rozmariną. Apkepkite.
Vėliau prie daržovių sudėkite konservuotus pomidorus, o į likusią tuščią skardinę pripilkite vandens ir juo papildykite troškinį. Uždenkite dangčiu ir troškinkite 10 minučių, tuomet dangtį nuimkite, pavirkite 10–15 minučių, kol padažas pasidarys tirštas ir daržovės išvirs. Įdėkite prieskonių, įmaišykite žirnelius bei troškinkite dar minutę.
Tada 10–15 minučių virkite bulves, kol suminkštės. Jas nusausinkite ir sutrinkite, įpilkite pieno ir maišykite. Kai masė taps tiršta, supilkite likusį aliejų bei pagardinkite prieskoniais.
Galiausiai įkaitinkite orkaitę nustatę grilio režimą. Į kepimo indą supilkite daržovių troškinį, uždenkite bulvių mase ir sulyginkite viską šakute. Pašaukite kelioms minutėms į orkaitę, kol viršus švelniai apskrus.
Skanaus!