Pabaigai, kol dar neišbėgai į parduotuvę pirkti sviesto, prieskonių ir miltų, viena svarbi meduolių kepimo taisyklė: kuo plonesnė tešla ir kuo ilgiau kepti – tuo trapesni būna meduoliai.
Po meduolių kepimo namai kvepės dieviškai!
Meduoliai iš plikytos tešlos
2 skardoms meduolių reikės:
- 1 arbatinio šaukštelio malto cinamono,
- 1 arbatinio šaukštelio malto imbiero,
- 1 arbatinio šaukštelio grūstų/maltų gvazdikėlių,
- 1/2 arbatinio šauktelio grūstų/maltų kardamono sėklų,
- 1/8 arbatinio šaukštelio tarkuoto muskato riešuto,
- 1/4 arbatinio šaukštelio maltų kvapniųjų pipirų,
- 60 g sviesto,
- 60 g rudojo cukraus,
- 60 g natūralaus medaus,
- 75 ml pieno,
- 4 trynių (didelių kiaušinių),
- 1 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių,
- 275 g miltų „550 C“ arba „550 D“.
Kaip gaminti
1. Prieskonių mišiniui sumaišykite cinamoną, imbierą, gvazdikėlius, kardamoną, muskatą ir kvapniuosius pipirus.
2. Į prikaistuvį sudėkite sviestą, medų, cukrų ir supilkite pieną, kaitinkite ant vidutinės ugnies pamaišant, kol viskas taps vienalyte mase.
3. Sumažinkite ugnį iki mažos, suberkite prieskonių mišinį, gerai išmaišykite ir, vis pamaišant, virkite apie 5 minutes, kol masė šiek tiek sutirštės. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite šiek tiek atvėsti (4-5 minutes).
4. Kol saldžioji masė vėsta, atsargiai nuo baltymų atskirkite trynius. Baltymų neprireiks, o trynius gerai ištrinkite. Tada iš pradžių po šaukštą į trynius įmaišykite karštą medaus masę, kai būsite įmaišę kokius 5 šaukštus, supilkite, nuolat maišant, likusią medaus masę.
5. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais, paskui juos po gerą saują berkite į šiltą kiaušinių ir medaus masės mišinį ir visą laiką maišykite (iš pradžių mediniu šaukštu, po to rankomis) tol, kol tešla nebelips prie rankų ir neliks sausų miltų. Turite gauti minkštą, malonų tešlos rutulį. Padalykite jį į dvi dalis. Kiekvieną tešlos gabalėlį suvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą bent porai valandų, kad atšaltų. Geriausia per naktį.
6. Švelniai miltais pabarstykite paviršių, ant kurio kočiosite. Miltais pabarstykite ir kočėlą.
7. Atšalusią tešlą plonai iškočiokite (apie 3-5 mm storio lakštais). Formele arba stikline išspauskite meduolius. Šiaudeliu išspauskite sklylutes siūlui įverti, jei meduolius kabinsite ant eglutės. Meduolius sudėkite į kepimo skardą, ištiestą kepimo popieriumi. Palikti didelių tarpų nereikia, nes šie meduoliai, jei viską padarėte teisingai, nesiplečia.
8. Kepkite iki 180 C įkaitintoje orkaitėje 7-8 minutes (vidurinėje dalyje), kol meduolių krašteliai taps rusvi. Kepant, nenuleiskite nuo meduolių akių, ypač, jei tešlą iškočiojote labai plonai.
9. Leiskite meduoliams atvėsti ant grotelių, jei neturite jų, tiesiog išdėliokite lėkštėje. Atvėsusius meduolius laikykite sandarioje dėžutėje.
Receptu pasidalijo „Mukatanas“