Greičiausiai atsakymas bus ne vienas, bet tarp jų tikrai atsiras imbieriniai sausainiai, kūčiukai ar aguonų pyragas.
Prekybos tinklo IKI kepyklų vadovė Nijolia Juchnevič sako, kad pastaruosius kelerius metus Lietuvoje ypač populiarėja įvairūs keksai, todėl siūlo šiais metais šventinį stalą paįvairinti ir jais.
Šventiniai keksai – ne tik šventėms
Kiekviena šalis turi savų kalėdinių ritualų, tačiau daugybė tradicijų visame pasaulyje yra labai panašios – papuošti eglutę, nudžiuginti artimuosius kalėdiniu atviruku ir laukti raudonu kostiumu vilkinčio Kalėdų Senelio. Vis tik, anot kepyklų vadovės N. Juchnevič, šventės neįsivaizduojamos ir be šventinių keksų.
„Neabejotini keksų pasaulio favoritai yra imbierinis keksas su džiovintais vaisiais, tačiau taip pat populiarūs yra arbatiniai ir aguonų keksai. Juos gaminti galima ir ne šventiniu laikotarpiu, ypač – kepti įvairioms kitoms žiemos šventėms – gimtadieniams, Naujiesiems metams ir pan. Beje, šių burnoje tirpstančių pyragų paprastai nelieka net ir švenčiant nedideliame šeimos rate“, – sako N. Juchnevič.
Konditerės teigimu, šie keksai yra ne tik šventiški, bet ir nereikalaujantys didelių pastangų, nes juos pagaminti pavyksta iš pirmo karto.
„Saldžių kepinių aromatai visada primena jaukius namus, gražiausias akimirkas bei sukuria šventinę nuotaiką, todėl nenuostabu, kad per Kalėdas desertams skiriamas ypatingas dėmesys. Dėl šios priežasties, šiais metais savo pirkėjams siūlome kelias šventines naujoves – šventinį keksą su datulėmis, keksą su aguonomis ir citrininį keksą su džiovintomis papajomis ir cukruotais apelsinais. Savo konditerijoje naudojame tuos pačius ingredientus, kuriuos tradiciškai Lietuvoje visuomet naudodavo namų šeimininkės ir pastebime, kad tą mūsų pirkėjai tikrai vertina“,– atskleidžia N. Juchnevič ir dalinasi šventinių keksų receptais.
Arbatinis keksas su spanguolėmis
Jums reikės:
- 50 g natūralaus sviesto,
- 130 g cukraus,
- 3 vnt. kiaušinių,
- 2 v. š. grietinės,
- 0,5 stiklinės spanguolių,
- 2 a. š. kepimo miltelių,
- 120 g miltų,
- cukraus pudros pabarstymui.
Gaminimas
Sviestą ištirpinkite ir išsukite kartu su cukrumi. Jei sviestas yra kambario temperatūros, tuomet galite iškarto išsukti su cukrumi. Įberkite ir įmaišykite cinamoną. Po vieną įmuškite ir išmaišykite kiaušinius, dėkite grietinę.
Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir įmaišykite į tešlą. Tešlos konsistencija turi būti panaši į grietinės. Galiausiai į tešlą įmaišykite spanguoles ir pradėkite kepti.
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių temperatūros, įdėkite keksą ir kepkite orkaitėje apie valandą, kol iki dugno įsmeigta šakutė neaplips tešla.
Iškeptą imbierinį keksą apibarstykite cukraus pudra. Jeigu valgysite karštą – patiekite su vaniliniais ledais. Skanaus!
Imbierinis keksas su džiovintais vaisiais
Jums reikės:
- 300 g džiovintų vaisių,
- 130 g sviesto,
- 100 g rudojo cukraus,
- 2 vnt. kiaušinių,
- 0,25 stiklinės skysto medaus,
- 230 g kvietinių miltų,
- 1,5 a. š. kepimo miltelių,
- 0,5 a. š. valgomosios sodos,
- 2 a. š. smulkiai tarkuoto šviežio imbiero,
- 1 a. š. šaukštelis cinamono,
- 0,75 stiklinės pieno.
Gaminimas
Džiovintus vaisius užpilkite verdančiu vandeniu ir palikite išmirkti, kol pasiruošite tešlą. Tuomet dubenėlyje išsukite kambario temperatūros sviestą su cukrumi, įmuškite po vieną kiaušinį. Mušant po vieną kiaušinį tešla bus puresnė. Po to supilkite pieną ir galiausiai sudėkite medų bei imbierą.
Kitame dubenėlyje sumaišykite sausus produktus – miltus, sodą, kepimo miltelius, cinamoną. Į išsuktą sviestą su kiaušiniais po truputį supilkite sausus produktus ir kruopščiai viską išmaišykite. Tuomet džiovintus vaisius nusausinkite ir sudėkite į tešlą. Viską gerai išmaišykite.
Paimkite kekso formą, ištepkite ją sviestu, apibarstykite miltais bei supilkite paruoštą tešlą. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje apie 40 minučių.
Iškeptą keksą atvėsinkite, palikę 10-15 min kepimo formoje. Vėliau išimkite keksą ant lėkštės ir leiskite šiek tiek atvėsti kambario temperatūroje. Prieš patiekdami pabarstykite cukraus pudra arba užpilkite glajumi. Skanaus!
Paprastasis aguonų keksas
Jums reikės:
- 250 g aguonų,
- 200 g cukraus,
- 6 vnt. kiaušinių,
- 40 g džiūvėsėlių,
- šiek tiek vanilino.
Gaminimas
Kiaušinių trynius ištrinkite su cukrumi, suberkite nuplikytas ir kelis kartus sumaltas aguonas. Vėliau sudėkite išplaktus kiaušinių baltymai, suberkite džiūvėsėlius ir vaniliną. Paruošta tešla suberiama į aliejumi išteptą formą ir kepama gerai įkaitintoje orkaitėje apie pusvalandį. Skanaus!