Įtariu, kad apelsinų daug ne tik mano namuose, tai šis apelsininių keksiukų receptas bus kaip tik.
Vadinu keksiukais, nes šį kartą kepiau keksiukų formoje, bet receptas yra universalus. Jei pilsit į pyrago formą, turėsit pyragą. Naudosit duonos formelę – turėsit apelsinų duoną. O duona irgi geras variantas – puikiai atrodytų ant šventinio Kalėdų stalo.
Prieš viską pradedant, keletas pastebėjimų:
jeigu mėgstat saldžiau, dėkit daugiau medaus, nes iš nurodyto kiekio gaunasi ne per daug saldūs keksai;
dėl apelsinų sulčių – jei apelsinas labai sultingas, užteks ir vieno. Tiesiog paragaukit tešlos, jei pakankamai jaučiasi – vadinasi užtenka.
Apelsininiai keksiukai
Reikės:
- 250 g miltų (sveikesniam variantui – visų grūdų dalių ar speltų);
- 2 kiaušinių;
- 100 g sviesto (sveikesniam variantui naudokit lydytą sviestą);
- 5-6 v. š. medaus;
- 50 g cukraus;
- 130 ml pieno (tinka tiek augalinis, tiek paprastas karvės pienas);
- 2 vidutinio dydžio apelsino sulčių ir žievelės;
- 2 a. š. kepimo miltelių;
- 2 a. š. malto imbiero;
- 1.5 a. š. malto muskato.
Puode/keptuvėje ištirpinam sviestą kartu su cukrumi ir medumi (jeigu naudojat natūralų, tai 99% kad jis bus susicukravęs, tai reikės jį ištirpdyti);
Dideliame inde sumaišome sausus ingredientus – miltus, kepimo miltelius, maltą imbierą ir muskatą.
Kitame dubenyje sumaišome likusius ingredientus – kiaušinius, pieną, apelsino sultis, įtarkuojam -žievelę bei pilam ištirpintą sviesto, cukraus ir medaus masę.
Sausus ingridientus išmaišom su šlapiais.
Kepimo formelę ištepam sviestu ar kokosų aliejumi.Jei naudojat popierines formeles keksiukams, tuomet to daryti nereikia.
Masę pilam į formą ir kepam 170 laipsnių temperatūroj 17-20 minučių arba kol patikrinus mediniu pagaliuku, jis bus sausas.
Šaltinis: „But first – food“