Cinamono lazdelėmis rūkyta žąsis, įdaryta kaštainiais ir džiovintomis slyvomis su slyvų ir aitriųjų paprikų padažu
Reikės:
žąsies.
Įdarui reikės:
400 g keptų kaštainių,
400 g džiovintų slyvų be kauliukų,
3 rūgščių obuolių, nuluptų, be sėklų, supjaustytų ketvirčiais,
2 svogūnų, supjaustytų ketvirčiais,
1 česnakos galvos, nuluptos ir iškaidytos skiltelėmis.
Rūkymui reikės:
vyšnios malkelių,
10-15 cinamono lazdelių.
Slyvų ir aitriųjų paprikų padažui reikės:
1 kg saldžių slyvų,
250 g cukraus,
500 ml sidro acto,
5 raudonųjų aitriųjų paprikų (norint aštriau dedam daugiau),
1.5 arbatinio šaukštelio druskos,
2 žvaigždučių anyžių,
1.5 šaukštelio trinto imbiero,
cinamono lazdelės.
Kaip gaminti
Ruošiame padažą. Slyvas supjaustome, kartu su kauliukais ir visais likusiais ingredientais pilame į puodą. Kaitiname ant mažos ugnies, neužviriname, maišome, kol ištirps cukrus. Tada leidžiame užvirti ir ant labai mažos ugnies kartais pamaišant verdame 45 minutes, kol ištęš slyvos. Perkošiame/pertriname per sietelį, kauliukus, anyžių ir cinamoną išmetame. Verdame dar apie 10 minučių- padažas turi truputį sutirštėti.
Kauliukuose esantis pektinas natūraliai sutirština verdamą padažą.
Ruošiame žąsį. Žąsį iš išorės ir vidaus gerai įtriname druska, juodaisiais ir kvapniaisiais šviežiai maltais pipirais. Įdaro ingredientus sumaišome ir sukemšame į žąsies vidų. Surišame kojas, guldome krūtine į viršų,
rūkome 110-130°C temperatūroje su vyšnios malkelėmis ir puse cinamono lazdelių. Būtinai naudojame vandens vonelę riebaliukams surinkti. Rūkome apie dvi valandas iki žąsies vidinės 63°C.
rūkome 110-130°C temperatūroje su vyšnios malkelėmis ir puse cinamono lazdelių. Būtinai naudojame vandens vonelę riebaliukams surinkti. Rūkome apie dvi valandas iki žąsies vidinės 63°C.
Apverčiame, sparnus apvyniojame folija. Sudedame likusias cinamono lazdeles, vieną mažą malkelę vyšnios. Keliam kepsninės temperatūrą iki 150°C ir laukiam, kol vidinė žąsies temperatūra pasieks 79°C.
Vyniojam į foliją ir bent valandą laukiam, kol pravės.
Jei liks, žąsis labai skani ir šalta, įdarą pasišildome keptuvėje.
Šaltinis: „Kristupo Krivicko BBQ užrašai“