Tikros „Nomedos“ nusipirkdavau kartą per metus, norėdama įsitikinti, jog vaikystės skoniai lieka vaikystėje. Nebe tas saldainis, ir nežinia, kodėl. Todėl ir sugalvojau sulipdyti „Nomedą“ iš kuo natūralesnių produktų.
Tikrai nesitikėjau tokio nuostabaus rezultato. Jei esate šio saldumyno gerbėjai – būtinai pasigaminkite jo namie. Tikrai smarkiai neišsitepsite, nereiks plauti gausybės indų, tereiks kantrybės.
Vienai didelei „Nomedai“ pagaminti reikės:
- 100 g žemės riešutų (be luobelės),
- 200 g tamsių razinų,
- 100 g džiovintų slyvų (be kauliukų),
- trupučio šilto vandens,
- 3 storų vaflių lakštų,
- 100 g juodo šokolado be priedų,
- 50 g sviesto.
Kaip gaminti
Razinas ir slyvas pusvalandžiui užmerkiu šiltame vandenyje. Joms mirkstant, įkaitinu keptuvę ir joje apskrudinu žemės riešutus, jie turi patamsėti, bet jokiu būdu ne pajuoduoti. Iš spintelės traukiu virtuvinį kombainą, dedu S formos peilius smulkinimui, į indą suberiu apkeptus riešutus ir juos pasmulkinu. Ne iki miltų, tiesiog stambesniais gabaliukais.
Riešutus suberiu į gilesnį indą ir tais pačiais smulkinimo peiliais sumalu iš vandens išgriebtus džiovintus vaisius. Turėtų gautis tiršto džemo konsistencija, jei masė per kieta – įpilu truputį vandens, kuriame mirko vaisiai. Gautą masę sudedu į indą su riešutais ir viską kruopščiai sumaišau.
Darbo stalą iškloju maistine plėvele, per vidurį dedu vieną vaflių lakštą, ant jo – pusę vaisių masės, ją peiliu tolygiai paskirstau ant viso paviršiaus, vėl vaflį, vaisius ir vėl vaflį. Gaminį apsuku plėvele ir bent kelioms valandoms dedu į šaldytuvą, ant viršaus galima uždėti pjaustymo lentelę ir nedidelį svorį.
Šokoladą su sviestu išlydau metaliniame indelyje orkaitėje, įjungus 70-80 C. Maistinę plėvelę nuimu nuo gaminio viršaus ir šonų, ir konditeriniu teptuku sutepu šokoladą, stengdamasi nepalikti jokių tarpų. „Saldainį“ vėl dedu į šaldytuvą ir jau po valandos-kitos galima ragauti.
Laukti gardumynų sunku, bet kartais labai verta. Šis saldainis irgi prašo ilgesnio pabuvimo šaldytuve.
Prieš tiekiant supjaustau nedideliais gabaliukais. Laikau šaldytuve.
Beje, formuoti galima ant pusės vaflio lakšto, tuomet įdaras bus storesnis.
Receptu pasidalijo „Kūmutės virtuvė“