Minkšti ir lengvi, ne per saldūs, vos traškūs paviršiuje ir prašantys šiek tiek malonaus kramtymo, šventiški, su gaivia spanguolių rūgštele. Žodžiu, labai labai geri sausainiai.
Aš šimtu procentų garantuoju, kad jie patiks ir Kalėdų Seneliui, ir jūsų bendradarbiams bei kaimynams, ir kad netrukus šių sausainių receptą mokėsite atmintinai.
Sausainiai su spanguolėmis ir šokolado gabaliukais
30-34 sausainiams prireiks:
- 90 g medaus (švelnaus skonio pavasarinio ar liepų žiedų),
- 65 g nerafinuoto kokosų aliejaus,
- 50-60 g juodojo šokolado,
- 80 g graikinių riešutų,
- 140 g viso grūdo speltų miltų,
- 100 g avižų dribsnių,
- 1/4 arbatinio šaukštelio druskos,
- 1/2 arbatinio šaukštelio valgomosios sodos,
- 2 valgomųjų šaukštų vanilinio cukraus,
- 2 vidutinio dydžio kiaušinių,
- 55 g šaldytų spanguolių (atšildyti nereikia).
Kaip gaminti
1. Medų ištirpinkite kartu su kokosų aliejumi ir palikite praaušti.
2. Šokoladą supjaustykite mažais gabalėliais (apie 2 mm dydžio kubeliais). Susmulkintą šokoladą atidėkite į šalį.
3. Sukapokite graikinius riešutus panašaus dydžio gabalėliais, kaip supjaustėte šokoladą. Taip pat atidėkite, kol prireiks.
4. Miltus sumaišykite su avižų dribsniais, druska, soda ir vaniliniu cukrumi.
5. Į atvėsusį medaus ir kokosų aliejaus mišinį įmaišykite kiaušinius. Labai svarbu kiaušinių neįmušti į per karštą mišinį. Tada suberkite miltų mišinį ir išmaišykite, kol neliks sausų ingredientų.
6. Pabaigoje į tešlą atsargiai įmaišykite šokoladą, riešutus ir spanguoles. Stenkitės maišyti kiek įmanoma trumpiau.
7. Skardą išklokite kepimo popieriumi ir krėskite po gerą šaukštą šios tirštos tešlos, viršų šiek tiek paspausdami šaukšto nugarėle, kad sausainiai būtų apie centimetro storio. Sausainiai išeina nelygūs ir pasišiaušę, bet jei norite dailesnių, imkite tešlą į rankas ir formuokite sausainius.
8. Sausainiai, kepdami nesiplečia, todėl didelių tarpų tarp jų palikti nereikia. Kepkite iki 175 C įkaitintoje orkaitėje apie 9-10 minučių - ne ilgiau, tai yra, tik tol, kol sausainiai sutvirtės. Stebėkite, kad neperkeptų, nes gali tapti kiek sausoki.
Receptu pasidalijo „Mukatanas“