Apelsinai ir mandarinai man, kaip turbūt ir daugumai Jūsų, visad asocijuojasi su švenčių laukimo sezonu. Tad šitas pyragas idealiai tinka šio savaitgalio kepinių planams.
Jei dar iš sandėliukų neišsitraukėte šviesa spindinčių girliandų ir spalvom žėrinčių eglutės žaisliukų, pats laikas tai padaryti, gi lauke taip tamsu ir tos dienos šiuo metu tokios trumpos. Pasipuoškite savo jaukius namus, užsimaukite mielas, šiltas kojines, susisukite į minkštutį užklotą ir pasimėgaukite kavos puodeliu ir visus namus iškvėpinusiu gardžiu pyragu.
Na, o jei namie ir židinys yra – tai tada visiška pasaka, belieka laukti baltučio sniego.
Migdolinis bananų keksas su apelsinų aromatais
Reikės:
- 120 g sviesto, sušilusio iki kambario temperatūros ir gerai suminkštėjusio,
- 120 g cukraus,
- 2 kiaušinių,
- 3 vidutinio dydžio bananų, gerai prinokusių, sutrintų,
- 3 šaukštų graikiško jogurto (arba tiesiog natūralaus jogurto, arba liesos grietinės),
- 220 g miltų,
- 2 arb. šaukštelių kepimo miltelių,
- 130 g maltų migdolų,
- žiupsnelio druskos,
- apelsino žievės, nutarkuotos nuo vieno gerai nuplauto apelsino.
Kremui:
- 200 g tepamo varškės sūrio (Philadelphia tipo),
- 60 g sviesto, sušilusio iki kambario temperatūros ir gerai suminkštėjusio,
- 80 g cukraus pudros,
- 1 šaukšto apelsinų sulčių, arba apelsinų likerio, arba tamsaus romo,
- apelsino žievės nutarkuotos nuo vieno gerai nuplauto apelsino.
Kaip gaminti
Orkaitę įkaitinkite iki 180 C°.
Sviestą išsukite elektriniu maišytuvu su cukrumi iki purios masės, toliau maišant, po vieną dėkite kiaušinius.
Toliau maišant šaukštu įmaišykite trintus bananus ir jogurtą.
Dubenėlyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, maltus migdolus ir žiupsnelį druskos. Berkite po truputį į šlapiąją masę ir maišykite, kad miltų masė tolygiai įsimaišytų, tada įmaišykite tarkuotą apelsinų žievelę.
Kekso kepimo formą (manoji yra 30 cm) ištepkite sviestu, arba išklokite kepimo popieriumi, priklausomai nuo turimos formos. Tešlą sudėkite į kepimui paruoštą formą ir kepkite pyragą įkaitusioje orkaitėje apie 1 val., jei prie smeigtuko tešla dar kimba kepkite dar 5 minutes, o jei pyragas per daug ruduoja pridenkite jį aliuminio folija.
Kremui, tepamą varškės sūrį gerai išsukite su minkštu sviestu, sudėkite cukraus pudrą ir apelsinų sultis. Įmaišykite tarkuotą apelsinų žievę. Dėkite kremą į šaldytuvą 1-2 val., kad kremas sukietėtų.
Pyragui iškepus leiskite jam visiškai atvėsti, tik tada aptepkite kremu ir mėgaukitės.
Kadangi prieš aptepant pyragui reikia jį labai gerai atvėsinti, o paruoštam kremui dar reikia laiko šaldytuve sukietėti, patariu pyragą išsikepti iškart po pusryčių, tada turėsite pakankamai laiko pasipuošti namus ir jau tada džiaugtis tuo grožiu ir mėgautis gardžiu pyragu. Arba pyragą išsikepti ir kremą pasiruošti galite net iš vakaro, bananiniai pyragai rytdieną būna dar gardesni.
Receptu pasidalijo „Duok druskos“