Viriau ją įvairiomis progomis, bet paprastai, artėjant Kalėdoms (šiaip ar taip šį receptą ir sukūriau tik dėl Kalėdų), kai užsinorėdavau šiltai ir raminančiai iškvėpinti namus – obuoliai, migdolai ir vanilė susilieja į tokį svaiginantį kvapų saldumą.
Kiekvieną mielą kartą, nors ir prireikdavo laiko bei atidumo, ši košė vis iš naujo pakerėdavo mane, ką ten mane, net ir avižinių dribsnių košę ne itin mėgstančius valgytojus. Pasakysiu nė kiek nepagražindama, kad ji yra pelniusi ne vieną pagyrimą.
Avižų ir migdolų košė su razinomis
2 valgytojams reikės:
- 60 g avižų kruopų,
- 280 ml vandens,
- žiupsnelio druskos,
- 90 g migdolų + keleto migdolų papuošimui,
- 500 ml avižų pieno + šlakelio patiekimui,
- 50 g razinų,
- 1/2 vanilės ankšties (arba 2 arbatinių šaukštelių kokybiško vanilinio cukraus),
- 150 g nulupto ir be sėklų obuolio (apie 1 vidutinio dydžio),
- 2-3 arbatinių šaukštelių šviesaus medaus patiekimui (man paprastai užtenka saldumo nuo razinų bei obuolio ir papildomai medaus nededu).
Kaip gaminti
1. Nuplaukite avižų kruopas. Puode užvirkite vandenį.
2. Į puodą su verdančiu vandeniu įberkite nuplautas avižų kruopas ir gerą žiupsį druskos. Nustatykite vidutinę kaitrą, užvirkite, tada sumažinkite ugnį iki mažos ir dažnai pamaišydami virkite 20-30 minučių, kol košė sutirštės ir neliks skysčio. Puodo, verdant avižas, uždengti nereikia.
3. Tuo metu, kol verda avižos, verdančiu vandeniu užpilkite migdolus, šiek tiek pamirkykite (apie 10 minučių) ir nuimkite odeles. Jei odelės nenusima, užpilkite dar sykį verdančiu vandeniu porai minučių.
4. Paruoštus migdolus maisto trintuvu (geriausia kokteiline) suplakite su 300 ml avižų pieno, kol gausite vientisą masę, be migdolų trupinėlių – tokį tirštą pieną.
5. Gautą riešutų masę supilkite į išvirusią košę, suberkite razinas, supilkite likusį avižų pieną, įmeskite išilgai perpjautą vanilės ankštį arba vanilinį cukrų bei burokine tarka įtarkuokite obuolį.
6. Užvirkite ir vis pamaišant virkite ant mažos ugnies 15-20 minučių, kol gausite minkštą ir purią košę.
7. Nukaiskite puodą nuo ugnies, jei naudojote, išimkite vanilės ankštį ir įmaišykite medų, jei trūksta saldumo. Jei košė per tiršta, šliukštelėkite dar šiek tiek avižų pieno. Vėsdama košė tirštėja.
Receptu pasidalijo „Mukatanas“