Pasaulį užkariavę sausainiai: burnoje tirpstantis skanėstas vos per 10 minučių

2018 m. gruodžio 6 d. 15:52
Lrytas.lt
Receptas
Burnoje tirpstantys morengai yra populiarus desertas ar tortų puošmena, kuriai tereikia vos dviejų ingredientų – kiaušinių baltymų ir cukraus. 
Daugiau nuotraukų (3)
Vis tik, pasak prekybos tinklo IKI kepyklų vadovės Nijolios Juchnevič, morengų gamyba daugeliui šeimininkių iki šiol kelia stresą. Tačiau baimintis nėra ko – konditerė sako, kad egzistuoja labai daug įvairių receptų, kuriuose pateikiamos skirtingos pagrindinių ingredientų proporcijos, tačiau didžiausi skirtumai priklauso ne nuo jų, o nuo produktų maišymo metodų, kuriuos galima itin greitai ir lengvai išmokti.  
Orinukai, užkariavę visą pasaulį
„Iki“ kepyklų vadovė pasakoja, jog XVIII–XIX amžiuje morengai buvo pats populiariausias naminis gardumynas daugelyje šalių, nes jam paruošti reikėjo pačių paprasčiausių produktų. Tačiau laikui bėgant klasikinis morengų receptas buvo tobulinamas, į jį dedama daugiau ingredientų, todėl jo gamyba tapo kiek sudėtingesnė. Dėl šios priežasties, pasak N. Juchnevič, šiuolaikinės šeimininkės kartais dar prisibijo juos gaminti, nors to daryti tikrai neverta.
„Daugumai mūsų geriausiai pažįstamas prancūziškas morengas, gaminamas iki standumo plakant kiaušinių baltymus ir smulkų cukrų. Vėliau morengai suformuojami ir džiovinami šiltoje, maždaug iki 100 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Tokiu būdu pagaminti morengai pasižymi purumu ir lengvumu, o jų gamyba tikrai nėra sudėtina. Šis morengų gaminimo būdas, beje, yra pats populiariausias, nors egzistuoja dar du plačiai paplitę morengų gamybos metodai – šveicariškasis ir itališkasis“, – pasakoja konditerė.
N. Juchnevič teigimu, konditeriai, morengus ne tik džiovinantys, bet ir jų masę naudojantys įvairiuose desertuose, tortuose ir pyraguose, pastaruoju metu dažnai gamina itališkus bei šveicariškus morengus, bet klasikinis receptas išlieka lyderiu.
„Morenginis biskvitas pagardintas uogomis, skaniu kremu, ypatingai dera citrininis arba karamelinis kremai, suteikia morengui vis naujus skonius, kurie patinka pirkėjams“, – atskleidžia N. Juchnevič ir dalinasi populiariausiais bei greičiausiai morengų gaminimo receptais. 
Klasikinis prancūziškas morengų receptas 
Reikės:
3 kiaušinių baltymų,
180 g cukraus,
trupučio citrinos rūgšties.
Gaminimas
Kruopščiai atskirkite kiaušinių baltymus nuo trynių – pasistenkite, kad tarp baltymų neliktų nė trupučio trynio. Išplakite atšaldytus baltymus – tai darydami pamažu dalimis berkite cukrų. Kai masė pasidarys tiršta ir tąsi, įberkite citrinos rūgšties ir dar paplakite. Tuomet masės tirštumą patikrinkite šaukšteliu ir ant skardos patieskite kepimo popierių. Šaukšteliu kabinkite masę ir išdėliokite ant popieriaus. Kepkite 120 laipsnių temperatūroje apie valandą, priklausomai nuo pasirinkto pyragaičių dydžio. Jei norite itin mažų ir elegantiškų morengų – kepti orkaitėje galite vos keliolika minučių. Iškepusiems morengams leiskite atvėsti. Skanaus!
Migdoliniai morengai pagal itališką receptą
N. Juchnevič pasakoja, kad itališki morengai yra iki pusės standumo išplakti baltymai, dažniausiai užpilami karštu cukraus sirupu. Šie morengai, pasak konditerės, yra laikomi stabiliausiai iš visų trijų morengų gamybos būdų ir dažniausiai naudojami gaminant prancūzišką desertą „Macarons“, tam tikras putėsių rušis bei kremus.
Reikės:
4 kiaušinių baltymų,
2 stiklinės migdolų miltų,
2 stiklinių cukraus pudros,
1 stiklinės cukraus, 
½ šaukštelio migdolų esencijos,
½ šaukštelio vanilės esencijos. 
Gaminimas
Plakdami kiaušinių baltymus po truputį berkite cukrų ir plakite iki gražios vientisos, blizgančios masės. Tuomet supilkite migdolų bei vanilės esencijas ir atsargiai išmaišykite. Į baltymų masę suberkite migdolų miltus, cukraus pudrą ir atsargiai pamaišykite. Ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos suformuokite morengus ir juos palikite valandai, kad masė sukietėtų. Tuomet ją dėkite į įkaitintą iki 150 laipsnių temperatūros orkaitę ir kepkite apie 10 min. Skanaus!
Šveicariški šventiniai morengai su aguonomis, šokoladu ir spanguolėmis 
Teigiama, kad morengus gaminti pirmieji sugalvojo būtent šveicarai, o vėliau jų receptūrą savo skoniui ir reikmėms pritaikė prancūzai bei italai. Konditerės teigimu, šveicarų morengai gerokai tvirtesni už lengvus ir trapius kitaip gaminamus saldėsius, todėl jie geriausiai tinka, kai ruošiamasi gaminti tortų papločius, įvairias dekoracijas ir pan. 
N. Juchnevič sako, kad šveicariškas morengų gaminimo būdas nuo kitų skiriasi tuo, kad baltymai kartu su cukrumi kaitinami garų vonelėje ir tik po to išplakami. Ši morengai, pasak konditerės, vėliau taip pat dažnai naudojami gaminant įvairius sviestinius kremus.
Reikės:
2 kiaušinių baltymų,
150 g cukraus,
40 g aguonų,
40 g džiovintų spanguolių,
20 g juodojo šokolado.
Gaminimas
Aguonas sumalkite kavamale, sutrupinkite šokoladą, spanguoles susmulkinkite elektriniu smulkintuvu. Viską sumaišykite ir kartu su cukrumi iškaitintus baltymus plakite iki standžių putų, berdami po šaukštą cukraus. Kai baltymai taps balti ir standūs, berkite po šaukštą aguonų, spanguolių ir šokolado mišinio bei atsargiai išmaišykite. Ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos dėkite po šaukštą baltymų masės, palikdami tarpus. Kepkite iki 170 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 15 minučių. Skanaus!
morengaisausainiaibaltymai
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.