Tinkamai fermentuotos daržovės gydo organizmą, neleidžia kauptis toksinams ir šalina juos, todėl sergame mažiau ir rečiau.
Gerosios bakterijos ir fermentai ne tik gerina žarnyno veiklą, bet ir dalyvauja kraujo valymo procesuose, padeda sureguliuoti svorį, suteikia energijos, normalizuoja kūno pH, padeda pašalinti teršalus, todėl fermentuoti produktai yra būtina kiekvienos detoksikacijos programos dalis.
Reguliariai vartodami tokius produktus pastebėsite, kad pagerėjo imuninė sistema, virškinimas.
Geriausių rezultatų pasieksite įtraukę fermentuotus produktus į kasdienį valgiaraštį: dėkite jų į salotas, sriubas, vartokite kaip garnyrą. Fermentuotas maistas itin dera ir yra gerai virškinamas su krakmolingais ir baltyminiais produktais.
Beje, dar vienas privalumas – reguliarus fermentų vartojimas padės kontroliuoti saldumynų potraukį, jūs visada jausitės sotūs, tad sumažės apetitas.
Korėjietiškai raugintos daržovės
Reikės:
• kopūsto galvos,
• poros morkų,
• baltojo ridiko,
• kaliaropės.
Užpilui:
• baltojo ridiko,
• medaus,
• aitriosios paprikos,
• imbiero,
• kario,
• juodųjų pipirų,
• česnakų,
• druskos,
• kalendrų,
• kuminų.
Baltagūžį kopūstą supjaustykite, sumaigykite su druska. Vienai galvai kopūsto prireiks maždaug valgomojo šaukšto druskos. Padaužykite mediniu grūstuvu – dėl to kopūstai greičiau suminkštės.
Gabaliukais supjaustykite kaliaropę, burokine tarka sutarkuokite porą morkų. Vieną baltąjį ridiką sutarkuokite šiaudeliais. Visas daržoves sumaišykite ir dar kartą padaužykite mediniu grūstuvu.
Užpilui į trintuvą dėkite keletą baltojo ridiko gabalėlių, porą džiovintų aitriųjų paprikų ankščių, porą česnako skiltelių, imbiero šaknies, šaukštelį juodųjų pipirų, šaukštą medaus, po arbatinį šaukštelį kario, maltų kalendrų ir maltų kuminų, pilkite pusę stiklinės vandens ir sutrinkite iki vientisos konsistencijos.
Šią masę užpilkite ant daržovių ir dar kartą gerai išmaišykite.
Uždenkite dangčiu ir palikite kambario temperatūroje. Po trijų parų daržoves galima valgyti.
Daugiau receptų – „Gražina Gum“