D. Jankauskienė prisimena, kad „Sudegusį“ pyragą pirmą kartą pagamino senelė: „Tai senas mano močiutės receptas. Kai vaikystėje pirmą kartą pamačiau šį pyragą, nesupratau, kodėl jis tokios rudos spalvos. Jame daug kakavos, o aš maniau, kad močiutei nepavyko ir jis sudegė. Nuo to laiko kitaip jo ir nebevadiname.“
Kaunietės senelės namuose dažnai būdavo įtakingų svečių, todėl ant stalo dažnai puikuodavosi būtent šis saldumynas. „Tarpukariu, prieš ištekėdama už mano senelio – advokato, močiutė tam atsakingai ruošėsi. Prieš vestuves ji lankė kulinarijos kursus. Ji žinojo, kad namuose teks priimti ir vyro bendradarbius, Kauno inteligentiją. Šis pyragas paprastai buvo kepamas Kalėdoms“, – sako D. Jankauskienė.
Ji sako, kad pyrago skonis turtingas ir patiks daugeliui, be to, nereikės ilgai vargti – gaminimas ilgai neužtruks, tačiau pyragui geriausia pastovėti šaldytuve.
„Sudegęs“ tarpukario tortas su šokoladu
Reikalingi produktai
Tešlai:
3 kiaušinių,
150 g cukraus,
180 g grietinės (30 %),
180 g miltų,
4 šaukštų kakavos kepiniams,
2 šaukštelių kepimo miltelių,
Kepame 180 °C apie 20 minučių.
Šokoladiniam pertepimui reikės:
70 g juodojo šokolado,
90 g grietinės.
Grietinės pertepimui:
200 g atšaldytos 30 % grietinės,
100 g cukraus,
200 g šaldytų aviečių ar vyšnių.
Gaminimo būdas – laidos įraše:
Parengė Gertrūda Stripeikytė.