Tokio tipo pyragus vokiečiai neretai vadina „Mittwochskuchen“, arba trečiadienio pyragais, nes jie lengvai ir greitai pagaminami, tad tinka tomis dienomis, kai laiko turime nedaug.
Šį pyragą bandė pasisavinti įvairūs Vokietijos regionai ir suteikti jam savo geografinį pavadinimą. Nežinia, kur iš tikrųjų jis buvo pradėtas kepti, tačiau aišku – tai vienas vokiečių favoritų.
Dažniausiai šis pyragas patiekiamas su šiek tiek pasaldinta plakta grietinėle.
Išbandykite ir jūs – juk šiandien trečiadienis!
Vokiškas obuolių pyragas
Reikalingi produktai:
- 3-4 vidutinio dydžio kieti obuoliai,
- 1/2 vidutinio dydžio citrinos,
- 1/2 puodelio cukraus,
- 9 v. š. kambario temperatūros sviesto,
- vanilės ekstraktas,
- 3 dideli kiaušiniai,
- 1 1/2 puodelio miltų,
- 2 a. š. kepimo miltelių
- 1/4 a. š. jūros druskos,
- 1-2 v. š. rudojo cukraus.
Grietinėlės kremui:
- 1 indelis plakamosios grietinėlės,
- 2 v. š. cukraus,
- vanilės.
Kaip gaminti
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių, groteles, ant kurių kepsite pyragą, dėkite per vidurį.
Apvalios kepimo skardos (23 cm skersmens) dugną išklokite kepimo popieriumi, ištepkite sviestu dugną ir šonus.
Nulupkite obuolius, perpjaukite perpus, pašalinkite sėklalizdžius. Kiekvieną puselę dėkite plokščiąja puse žemyn ant pjaustymo lentelės ir supjaustykite tiesiomis vienodo storio skiltelėmis. Atsargiai – neišardykite, išsaugokite obuolio puselės formą.
Į virtuvinio kombaino indą ar dubenį, kuriame maišysite tešlą, nutarkuokite pusės citrinos žievelę, išspauskite sultis. Dėkite cukrų, minkštą sviestą ir išplakite. Dėkite vanilę ir 1 kiaušinį, kai gerai išplaksite, dėkite antrą kiaušinį. Vėl gerai išplakite. Galiausiai tą patį pakartokite su trečiuoju kiaušiniu.
Atskirame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius ir druską. Mišinį po truputį dėkite į sviesto ir kiaušinių masę, užmaišykite tešlą.
Sukrėskite į kepimo skardą ir išlyginkite paviršių. Obuolius, išlaikydami jų formą, lengvai įspauskite į tešlą plokščiąja puse žemyn, palikdami šiek tiek iškilusius. Jeigu liks obuolių gabaliukų, įspauskite giliau į tešlą. Apibarstykite ruduoju cukrumi.
Kepkite 35-40 minučių, kol pyragas taps auksinės spalvos, o medinis pagaliukas, įkištas į tešlą, ištrauktas bus sausas.
Ištraukite skardą su pyragu ir palikite pastovėti 5 minutes. Išimkite iš skardos ir palikite atvėsti.
Išplakite grietinėlę su cukrum ir patiekite su pyrago gabalėliu.