Tada gelbsti makaronai. Jie pigūs, visų mėgstami, lengvai ir greitai paruošiami, tinkami daugumai padažų ir suvalgomi su pasičepsėjimu.
Štai jums vienas receptas, kurį išbandžiau savaitgalį – man jis patiko savo paprastumu ir gardumu.
Kreminiai makaronai su vištiena ir grybais
Reikalingi produktai:
- 700 g vištos krūtinėlės ar vidinės file,
- 500 g pievagrybių,
- 200 g tarkuoto kietojo sūrio,
- 200 ml grietinėlės,
- 2 smulkiai kapotų svogūnų,
- 4 smulkintų česnako skiltelių,
- 600-1000 ml sultinio,
- 400 g pakelis makaronų (tiks bet kurie),
- taurė baltojo vyno, jei turite,
- aliejaus kepti,
- druskos, juodųjų maltų pipirų,
- kapotų petražolių patiekti.
Kaip gaminti
Imam didelį puodą, kaičiam ant ugnies, šlakstome aliejumi.
Vištieną pjaustome nedideliais kubeliais, beriame į įkaitusį aliejų. Sūdome, gardiname pipirais, jei norite – kario prieskoniais. Maišome, kad neprikeptų ir paskrudus imame lauk, atidedame.
Į puodą beriame česnaką ir svogūną, maišydami kepame ant didelės kaitros. Pradėjus gelsti beriame smulkintus pievagrybius, maišome, apkepame. Apkepus pievagrybius pilame vyną ir šiek tiek nugariname, kartu nugramdydami viską nuo dugno.
Grąžiname vištieną su visomis sultimis iš lėkštės, pilame sultinį, kad viską gerai apsemtų. Beriame makaronus, uždengiame ir verdame nurodytą ant makaronų pakelio laiką, kad makaronai beveik išvirtų.
Kai makaronai būna beveik išvirę pilame grietinėlę, beriame sūrį ir nukaičiame puodą. Viską maišome iki vientisos masės, kurią sujungia ištirpęs sūris.
Ragaujame, jei trūksta – pasūdome, jei ne – beriame petražoles ir įmaišome. Dedame į lėkštes ir papildomai užbarstome tarkuotu kietuoju sūriu.
Nurodytas maisto produktų kiekis skirtas patiekalui, kurio pakaks 6-8 žmonėms. Reikia daugiau? Perskaičiuokit pagal poreikį.
Tokį maistą galima gaminti tiesiog katile virš gyvos ugnies ir maitinti gryname ore išalkusius žmones. Visiems patiks.
Tiesa, receptas paprastas, todėl nereikia jame ieškoti aukštosios kulinarijos. Anaiptol, jį galima tobulinti pagal norus ir poreikius. Neturite sultinio? Ne bėda – ne visi jo turi, berkite sultinio kubelius, užpilkite vandeniu (geriau verdančiu) ir viskas bus gerai, niekas nepajus esminio skirtumo. Kario prieskonius galite keisti prieskoninėmis žolelėmis. Jei turite laiko – vištą supjaustykite iš anksto, apibarstykite druska su prieskoniais ir leiskite pasimarinuoti bent valandą, bus gardžiau. Gaminate rudenį gamtoje ir jau yra miško grybų? Dar geriau – naudokite juos! Bus tobula!
Makaronai tiks tie, kuriuos turite.
Vynas tikrai neprivalomas, tiesiog suteikia savitos balansinės rūgštelės. Bet jei jo nėra – praleiskite punktą ir tiek. Galima lašinti šiek tiek Viusterio padažo, jis suteiks pikantiškos rūgštelės.
Kas tikrai svarbu – tai didelė ir patogi mentelė, beveik mentė, kad galėtumėte visa tai patogiai maišyti. Ypač, jei gaminsite dideliame katile virš laužo.
O šiaip – paprasta, pigu, greita, gardu ir sotu. Išbandykite.
Skanaus!
Receptu pasidalijo „Valgiai“