Pradėję kepti šią naminę duoną į pirktinę nebežiūrime

2018 m. lapkričio 3 d. 11:37
Lrytas.lt
Receptas
„Duona mūsų kasdieninė, o naminė su meile, iš visos širdies gaminta, suteikia laimės ne tik šeimai, bet ir draugams.
Daugiau nuotraukų (6)
Duona mūsų šeimoje kepama jau 8-ti metai, iš parduotuvės nebeperkame. Kai kepa, namai jaukumu kvepia dvi dienas. Duoną kepa žmona. Dalinuosi jos receptu. Gal įkvėps daugiau šeimų ir jų namai kvepės savo su meile kepta duonele ir jaukumu?“ – parašė „Skonio“ skaitytojas Artūras Morozas, atsiuntęs ruginės naminės duonos receptą.
1 diena – duonos mišinio ruošimas
Reikės:
  • apie stiklinės paruošto išrūgusio raugo
  • 1 stiklinės šilto (apie 30 laipsnių) virinto vandens;
  • ruginių rupių pilno grūdo miltų.
Gaminimas:
Sudėkite raugą ir įpilkite vandenį į didelį dubenį (jame ir minkysite duoną), geriausia – plastikinį, netinka metalinis.
Gerai išmaišykite ir dėkite tiek miltų, kad išeitų labai tirštos grietinės konsistencijos.
Subraukus į kalniuką turi laikytis, kad nebūtų per kieta tešla.
Uždenkite maistine plėvele, pradurkite skylučių, kad kvėpuotų. Padėkite šiltai.
Geriausia tešlą maišyti vakare, o minkyti ir kepti duoną ryte. Ryte tešla turi būti pakilusi ir šiek tiek sukritusi. Ant viršaus turi matytis kilimo kalniukai. Perbraukus šaukštu masė pasidaro puri, korėta.
2 diena – duonos minkymas:
Reikės:
  • 1 stiklinės verdančio vandens;
  • 1 šaukšto kmynų;
  • 1 šaukšto medaus;
  • 2 šaukštų cukraus (galima ir rudojo);
  • 1 šaukštelio druskos;
  • mėgstamų sėklų (moliūgų, saulėgrąžų, netinka sėmenys);
  • apie gerą saują selenų;
  • 1 stiklinės pilno grūdo rupių kvietinių miltų (mes dedame speltos);
  • ruginių rupių pilno grūdo miltų;
  • 3 šaukštų salyklo (vienai duonai).
Gaminimas:
Užvirinkite vandenį ir juo didesniame stiklainyje užpilkite kmynus, nes pravėsius ten reikės tirpinti medų.
Kai vanduo su kmynais ir medumi atvės iki maždaug 30 laipsnių, pilkite pirmos dienos mišinį, dėkite cukrų, druską, sėklas, sėlenas ir gerai išmaišykite.
Tada pilkite kvietinius miltus ir vėl gerai išmaišykite.
Pagaliau pilkite ruginius miltus ir maišykite šaukštu. Kai šaukštu maišyti nebeeis, minkykite tešlą ranka. Tešla turi būti tvirta, lipni, sunkiai nuvaloma nuo rankų, bet ne per kieta. Minkyti ją reikia apie 10 min.
Duoną kepame pailgose kekso formose, jas reikia patepti sviestu ir dėti tešlą šlapia ranka, stipriai suspausti, kad neliktų tarpų, viduryje padaryti kauburiuką.
Apiberkite kmynais, sezamais ar kitomis sėklomis. Jas priplokite šlapia ranka, nes kitaip iškepus nubyrės.
Tešlą kildiname orkaitėje. Užstatytikite, kad kaistų ir viršus, ir apačia, truputį mažiau kaip 50 laipsnių temperatūrą.
Duona turėtų pakilti per 1-1,5 val.
Po 40 min. kilimo stebėkite – jeigu duna pakilusi ir viršuje atsiradę skylučių bei įtrūkimų, reikia kepti.
Tada atsargiai išimkite iš orkaitės, nekratykite ir nepurtykite.
Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių (įkaista maždaug per 5 min.) ir vėl atsargiai pašaukite duoną. Kepkite 18 min. su vėjeliu.
Vėliau sumažinkite kaitrą iki 170 laipsnių ir kepkite dar 55 min.
Nedarinėkite durelių ir išimkite duoną tik po 10 min.
Susukite į švarius, be skalbiklių kvapo, virtuvinius rankšluosčius, įdėkite į celofaninius maišelius ir užriškite.
O dabar sunkiausia dalis – padėti ir išlaukti kitos dienos, kol duona „pailsės“, atvės“ ir subręs.
Skanaus!
naminė duonaduona^Instant
Rodyti daugiau žymių

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App StoreGoogle Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.