Taip pat sorų kruopose gausu baltymų, nikotino rūgšties, vario, mangano, cinko, krakmolo, yra šiek tiek riebalų ir ląstelienos, itin daug kalio, fosforo ir magnio. Nemažai vitamino PP, šiek tiek B grupės vitaminų, folio rūgšties.
Sorose yra daug krakmolo, todėl jas reikia išmirkyti, tada šias kruopas galės valgyti net ir antsvorio turintys žmonės. Tačiau jose labai nedaug glitimo, todėl jos lengvai virškinamos ir nesukelia jokių alerginių reakcijų.
Sorų kruopos su daržovėmis
Reikės:
- pusės stiklinės sorų kruopų (galima pakeisti lęšiais arba bolivinių balandų sėklomis),
- 2–3 slyvinių pomidorų,
- ketvirtadalio paprikos,
- svogūnų laiškų,
- 3–4 saldžiųjų žirnelių ankščių,
- 1/4 arbatinio šaukštelio druskos,
- 2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus,
- 1/4 arbatinio šaukštelio grūstų juodųjų pipirų.
Sorų kruopas iš vakaro užpilkite šaltu vandeniu ir palikite išmirkti.
Į verdantį vandenį suberkite išmirkusias kruopas. Virkite 5–10 min. Sudėkite smulkintas daržoves, prieskonius ir palikite pastovėti 10 min. Daržovės bus maloniai karštos, bet neišvirusios.
Patiekdami apibarstykite juodaisiais pipirais, apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
Receptu pasidalino „Gražina Gum“